Roche bijt tanden stuk op Alzheimer

©REUTERS

Het Zwitserse farmabedrijf Roche zet twee studies met alzheimerpatiënten stop. Het is de zoveelste tegenslag in de zoektocht naar een medicijn.

Roche  werkte samen met landgenoot AC Immune aan een medicijn om de hersenziekte alzheimer af te remmen. Het middel werd in een twee grootschalige patiëntenproeven uitgetest. De fase 3-studie was de laatste hindernis op weg naar de marktlancering. Onderzoekers en patiënten hadden er hun hoop op gevestigd, maar uit tussentijdse resultaten blijkt dat het toch onvoldoende werkt. 

Roche trekt zijn conclusies en zet nu beide studies stop, maar zegt er meteen bij dat het blijft zoeken naar een oplossing voor de aftakelingsziekte en het onderzoek met andere molecules onverminderd voortzet.

Miljardeninvesteringen 

De voorbije decennia beten tal van grote farmabedrijven - waaronder Eli Lilly, Johnson & Johnson, Merck en Pfizer - hun tanden stuk op de ziekte. Ondanks de vele miljardeninvesteringen is er nog altijd geen medicijn dat de ziekte kan afremmen, laat staan stoppen of de hersenschade omkeren. Het blijft beperkt tot symptoombestrijding. 

Door de mislukking staat opnieuw een van de basishypotheses in het alzheimeronderzoek onder druk. Volgens die hypothese leidt de opstapeling van zogenaamde amyloïde eiwitten in de hersenen tot een verstoorde communicatie tussen de hersencellen. 

Het bewijst dat wetenschappers nog steeds geen duidelijk zicht hebben op hoe de ziekte precies ontstaat en zich ontwikkelt. Om tot een doorbraak te komen rekenen ze onder andere op de analyse van big data en de vroege diagnose van de ziekte.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud