Sanofi biedt 18,5 miljard dollar op Genzyme

Onderzoek in een laboratorium van Sanofi-Aventis (afp)

Het Franse farmabedrijf Sanofi-Aventis doet een niet-bindend bod van 18,5 miljard dollar op het Amerikaanse biotechbedrijf Genzyme. De aandeelhouders krijgen 69 dollar per aandeel in contanten, en premier van 38 procent op de koers van het Genzyme-aandeel op 1 juli. Nadien nam het aandeel een hoge vlucht, precies door de overnamespeculatie.

Het bod is goed voor 36 maal de winst van Genzyme over 2010 en 20 maal de winst over 2011, meldt Sanofi in een mededeling.

Het Franse farmabedrijf aast al een tijdje op het Amerikaanse bedrijf, maar het management van Genzyme houdt de boot af. Daarom richt Sanofi zich nu rechtstreeks naar de aandeelhouders.

'We blijven geloven in constructieve gesprekken met Genzyme om deze transactie succesvol af te ronden', verklaarde de CEO van Sanofi, Chris Viebacher.

Het Franse farmabedrijf sluit alternatieven niet uit om tot een succesvolle transactie te komen. Analisten zien het niet-bindend bod als een opstapje tot een vijandelijk bod als Genzyme niet over de brug wil komen.

De inkomsten van Sanofi-Aventis staan onder druk door de opkomst van de generische geneesmiddelen. Een bod op Genzyme verbreedt de basis voor het farmabedrijf.

Genzyme

Genzyme is een Amerikaanse biotechbedrijf dat gespecialiseerd is in 'gepersonaliseerde' behandelingen op het vlak van de genetica, de endocrinologie, bloedkanker en biochirugie. Jaarlijks investeert het bedrijf 800 miljoen dollar in onderzoek.

Genzyme is al dertig jaar actief en stelt 12.000 mensen wereldwijd te werk. Over 2009 realiseerde het bedrijf een omzet van 4,5 miljard dollar. De opgang van het bedrijf werd onlangs afgeremd door enkele moeilijkheden. Zo raakte dit jaar een van de installaties van het bedrijf besmet en waren er productieproblemen. De thuisbasis ligt in Cambrigde, vlakbij Boston in het noorden van de VS.

Genzyme is ook actief in België. In Geel werken er meer dan 400 mensen, in Zaventem is het verkoopspunt voor België en Luxemburg.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud