Advertentie

Sanofi-CEO: 'Ablynx blijft wat het is'

Olivier Brandicourt, CEO van Sanofi, stelt onder de indruk te zijn van wat Ablynx heeft gerealiseerd. ©AFP

De Franse farmareus Sanofi is niet van plan Ablynx weg te halen uit Gent. 'We zijn onder de indruk van het onderzoek en van de technologie van Ablynx. We hebben niet de intentie daar een disruptie te veroorzaken', zegt Sanofi-CEO Olivier Brandicourt.

Sanofi  telt 900 werknemers in BelgiĆ«, Ablynx  450. Bovendien heeft Sanofi sinds de overname van Genzyme in Geel een fabriek waar biologische middelen worden gemaakt. Meteen rijst de vraag of het Franse farmabedrijf de zetel in Gent behoudt.

450
Ablynx en Sanofi
Sanofi telt 900 werknemers in ons land, Ablynx 450.

'We zijn onder de indruk van wat Ablynx in Gent heeft opgebouwd: het onderzoek, de technologie en de medicijnen. We willen verbeteren en opkrikken wat al bij Ablynx is gebouwd. We gaan niet voor disruptie', zegt Sanofi-CEO Olivier Brandicourt.

Volgens de topman investeerde Sanofi tot zover 900 miljoen euro in ons land.

Toch geeft hij ook aan dat hij het onderzoek van Ablynx 'zo snel mogelijk' wil integreren in de onderzoek- & ontwikkelingsactiviteiten van Sanofi. 'We werken samen met Ablynx sinds 2015. In 2017 zijn we nog dichter naar elkaar gegroeid. We weten dus dat we samen veel kunnen doen', klinkt het.

Sanofi, of eigenlijk Genzyme, stapte in 2015 in een onderzoeksprogramma van Ablynx rond multiple sclerose. In juli vorig jaar werd nog een overeenkomst gesloten voor acht onderzoeksprogramma's. Die deal leverde in een eerste betaling 23 miljoen euro op, maar Sanofi was op het einde van de rit bereid 2,4 miljard euro uit te keren aan het Gentse biotechbedrijf. Brandicourt: 'Het gaat hier vooral om immunologie en immuniteitsziekten. Meer details geven we daar niet over vrij.'

RSV

De Franse CEO verwacht in eerste instantie veel van caplacizumab, het medicijn van Ablynx tegen de zeldzame bloedziekte TTP dat binnenkort wordt gecommercialiseerd. In een volgende fase staat  het middel tegen RSV, een virale longaandoening die vooral boorlingen en jonge peuters treft, bovenaan zijn lijstje. 'Dit product van Ablynx zit nog maar in fase IIb, de proof of concept eigenlijk, maar ik geloof er sterk in. Vooral omdat het een middel is om in te ademen, wat enorm gemakkelijk zal zijn in gebruik', duidt hii.

Verder staat bij Ablynx een reeks geneesmiddelen op til die op lange termijn hun waarde zullen opleveren, verzekert de topman. 'Ablynx heeft 45 producten in ontwikkeling en heeft vooral ook een technologieplatform gebaseerd op nanobodies dat zijn waarde reeds heeft bewezen. Ik ben er zeker van dat hier nog meer zal uitkomen.'

Nog overnames

Novo Nordisk heeft de handdoek in de ring gegooid. Dat is fijn. Nog een ander bod? Dat kan natuurlijk. Maar volgens de wetgeving moet het dan wel minstens 5 procent hoger moet zijn.'
Olivier Brandicourt
CEO Sanofi

Vorige week nog nam Sanofi het Amerikaanse Bioverativ over voor 9,4 miljard euro. Eveneens een overname bedoeld om zich te versterken in zeldzame bloedziekten, net zoals die van Ablynx. Nu komt daar dus nog 3,9 miljard euro bij voor Ablynx. 'Er zijn nog overnames mogelijk. We hebben altijd gezegd dat we ons nog wensten te versterken in consumer health. Dat is nog steeds zo', stelt Brandicourt.

En wat als er nu plots concurrentie opduikt? Novo Nordisk gooide de handdoek in de ring, maar misschien zijn er andere kapers op de kust. Brandicourt: 'Dat kan natuurlijk. Ik kan hier alleen maar op zeggen dat volgens de wetgeving het bod dan 5 procent hoger moet zijn dan dat van ons.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud