Sanofi-GSK boekt succes met 'tweedekansvaccin'

De GSK-site in Rixensrat. Met 9.000 werknemers in Waals-Brabant is GSK de grootste farmawerkgever in België. ©Tim Dirven

De Franse farmareus Sanofi en het Britse GSK hebben maandag positieve resultaten gemeld voor hun belangrijkste kandidaat-coronavaccin, na enkele maanden vertraging door een tegenvaller.

Sanofi en GSK hebben de handen in elkaar geslagen om een coronavaccin te maken. In december 2020 vielen de eerste resultaten tegen, maar nu komen de bedrijven wel met goed nieuws. Een fase 2-studie met 722 vrijwilligers toonde goede resultaten in alle leeftijdsgroepen en leidde na een enkele dosis tot een hoge immuunrespons bij patiënten met een eerdere infectie. In de komende weken gaat een fase 3-studie van start, een grootschalig onderzoek bij meer dan 35.000 mensen dat test op veiligheid.

35.000
Fase 3
In de komende weken start een fase 3-studie, een grootschalig onderzoek bij meer dan 35.000 mensen dat test op veiligheid.

Het Sanofi/GSK-vaccin is een van de vaccins waar de Europese Commissie vorig jaar een aankoopcontract voor heeft gesloten. Het vaccin werkt met een antigen, een stukje van het virus dat wordt ingespoten om een immuunreactie op te wekken. GSK leverde een ‘adjuvant’, een hulpmiddel om het immuunsysteem een extra boost te geven. Die combinatie heeft haar nut al bewezen bij het griepvaccin. Nog een logistiek voordeel: het kan aan koelkasttemperatuur bewaard worden.

Finetunen

Eind vorig jaar moesten Sanofi en GSK - twee van de grootste en meest ervaren vaccinspelers in de farmawereld - hun vaccin bijspijkeren nadat uit testen gebleken was dat het vaccin niet voldoende werkte bij ouderen: de immuunrespons was te beperkt. Aangezien de oudere bevolking een cruciale doelgroep is, moesten de farmabedrijven een deel van het werk opnieuw doen en het vaccin aanpassen door de ‘concentratie van het antigen te finetunen’.

Nu al 90 procent van de Belgische 65-plussers zijn eerste prik kreeg, lijkt Sanofi-GSK te laat te komen met zijn herwerkte vaccin. Toch mag het nut niet onderschat worden. De deelnemers aan het onderzoek vertoonden een soortgelijke antilichaamrespons als mensen die hersteld zijn van het coronavirus. De mensen die al effectief besmet geweest waren, hadden een bijzonder hoge immuunrespons na één dosis. Dat suggereert dat het Sanofi/GSK-vaccin een goede kandidaat voor een boostervaccin zou kunnen zijn.

Als de fase 3-studie ook positief blijkt, wordt het vaccin naar verwachting in het vierde kwartaal van 2021 goedgekeurd.

Derde prik

Dat wordt belangrijk, want nieuw onderzoek wijst erop dat een derde prik nodig zal zijn om te vermijden dat coronavarianten ons weer ziek maken. Dat zei onder meer Dan Staner, de Europese topman van de vaccinmaker Moderna, recent in De Tijd. Vorige week bevestigde Dirk Ramaekers, het hoofd van de vaccinatietaskforce, dat de kans heel groot is dat ook Belgen een derde prik krijgen tegen het einde van het jaar.

Zo is de timing van Sanofi-GSK toch niet ongelukkig, want als de fase 3-studie ook positief blijkt, wordt het vaccin naar verwachting in het vierde kwartaal van 2021 goedgekeurd. In die studie zal ook specifiek onderzocht worden of het vaccin werkt tegen virusvarianten, zoals de Zuid-Afrikaanse.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud