Advertentie
Advertentie

Sanofi versnelt mRNA-inhaalrace met miljardendeal

©AFP

Het Franse farmabedrijf betaalt 3,2 miljard dollar voor de Amerikaanse mRNA-specialist Translate Bio. Het maakt jacht op de frontrunners in de technologie achter de coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna. Er wordt op gerekend dat die ook tot andere doorbraken zal leiden.

Translate Bio is geen onbekende voor Sanofi. De twee tekenden in 2018 al een samenwerkingsakkoord en breidden dat vorig jaar uit.

Twee gezamenlijke onderzoeksprogramma’s zijn al vrij ver gevorderd. Momenteel lopen patiëntenproeven voor vaccins tegen Covid-19 en influenza. Sanofi en Translate Bio verwachten interimresultaten van de fase 1/2-studie met hun kandidaat-coronavaccin in het derde kwartaal en fase-1-resultaten voor hun griepvaccin in het vierde kwartaal.

Via de overname van het Amerikaanse biotechbedrijf haalt Sanofi de technologie nu volledig in huis en wil het een turbo zetten op de lopende mRNA-programma's met Translate Bio. ‘De toegang tot een nieuw technologieplatform zal ons toelaten het potentieel van mRNA verder te exploreren’,  zegt Paul Hudson, de CEO van Sanofi.

We zien dit technologieplatform niet enkel voor de ontwikkeling van vaccins, maar ook om geneesmiddelen te ontwikkelen in domeinen als immunologie, oncologie en zeldzame ziektes.
Paul Hudson
CEO Sanofi

Volgens analisten houdt de deal strategisch steek omdat Sanofi, dat zelf nog geen coronavaccin op de markt heeft, nu opnieuw een tand bijsteekt in zijn inhaalrace op frontrunners als Moderna en Pfizer/BioNTech in het beloftevolle mRNA-domein.

De Franse farmareus kondigde eind juni ook al aan voortaan jaarlijks 400 miljoen euro te investeren in een 'mRNA centre of excellence'. Het bedrijf wil tegen 2025 minstens zes kandidaat-vaccins voor niet nader genoemde infectieziekten klaar hebben voor klinische testen op mensen.

Vaccingrootmachten

Terwijl het Amerikaanse Moderna en de Amerikaans-Duitse tandem Pfizer-BioNtech in minder dan een jaar een zeer effectief mRNA-vaccin op de markt konden brengen, hinken klassieke, ervaren vaccingrootmachten als het Britse GlaxoSmithKline en Sanofi achterop. Sanofi is een van 's werelds grootste producenten van griepvaccins en verkocht vorig jaar in totaal voor 6 miljard euro aan vaccins.

Sanofi en GSK sloegen eerder al de handen in elkaar voor de ontwikkeling van een coronavaccin, maar uit de eerste, tegenvallende resultaten bleek dat het onvoldoende werkte bij ouderen, wat uitmondde in een maandenlange vertraging.

Hun klassiekere aanpak combineert een antigen van Sanofi, een viruseiwit dat wordt ingespoten om een immuunreactie op te wekken, met een adjuvant van GSK, een hulpmiddel om een extra turbo op het immuunsysteem te zetten.

6 miljard
Sanofi is een van 's werelds grootste producenten van griepvaccins en verkocht vorig jaar in totaal voor 6 miljard euro aan vaccins.

Later boekte het duo Sanofi-GSK meer succes met een 'tweedekansvaccin'. Dat zit sinds eind mei in de derde en laatste fase van zijn klinische ontwikkeling en zou voor eind dit jaar groen licht kunnen krijgen.

Next big thing

Bij mRNA-behandelingen ontvangen lichaamscellen genetische instructies om zelf therapeutische eiwitten aan te maken. Dat moet het immuunsysteem klaarstomen om ten strijde te trekken tegen een virus of kankercellen.

‘We zien dit technologieplatform niet enkel voor de ontwikkeling van vaccins, maar ook om geneesmiddelen te ontwikkelen in domeinen als immunologie, oncologie en zeldzame ziektes’, zegt Hudson, die in 2019 Sanofi-topman werd. Zijn strategie: focussen op behandelingen in groeidomeinen als kanker en zeldzame aandoeningen.

Translate Bio, opgericht in 2016 en gevestigd in het Amerikaanse Lexington (Massachusetts), is onder meer op zoek naar mRNA-behandelingen voor zeldzame longaandoeningen, aandoeningen van de lever en kanker. Het heeft een fase 1/2-test lopen met een kandidaat-behandeling voor de taaislijmziekte.

Sanofi biedt 38 dollar per aandeel Translate Bio, wat een premie impliceert van 30 procent op de slotkoers van maandag. Het bod ligt 56 procent hoger dan de gemiddelde koers over de voorbije twee maanden.

De CEO van Translate Bio en Baupost, de grootste aandeelhouder, hebben aangegeven hun aandelen te zullen verkopen. Op die manier krijgt Sanofi al zeker 30 procent van de aandelen in handen. Sanofi verwacht de transactie in het derde kwartaal af te ronden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud