Sanofi wil 13 miljard dollar cashen op Amerikaanse biotechgroep

CEO Paul Hudson van Sanofi. ©REUTERS

De Franse farmareus Sanofi verkoopt zijn passieve investering in de Amerikaanse biotechgroep Regeneron. Dat moet bijna 13 miljard dollar in het laatje brengen.

Onder leiding van Paul Hudson - de Britse CEO die in september 2019 aantrad - wil Sanofi focussen op de lucratieve business van oncologie, immunologie en gentherapieën. In die optiek past een transactie van liefst 13 miljard dollar rond de Amerikaanse biotechgroep Regeneron. Daarin heeft Sanofi momenteel een belang van 20,6 procent, of 23,2 miljoen aandelen. 

De deal bestaat uit twee luiken. Vooreerst zal Regeneron zelf voor 5 miljard dollar aandelen die Sanofi bezit overkopen. Daarnaast wil Sanofi 12,8 miljoen aandelen Regeneron aan de markt verkopen via een publiek bod. Op basis van de slotkoers van vrijdag zou dat meer dan 7 miljard dollar opbrengen. 

Sanofi smeedt het ijzer als het heet is. De Amerikaanse biotechgroep won sinds Nieuwjaar 52 procent en noteert op het hoogste peil in 4,5 jaar. 

Sanofi en Regeneron benadrukken dat ze de samenwerking - die stamt uit 2004 - voortzetten. Daarom zal Sanofi symbolisch 400.000 aandelen van Regeneron aanhouden.

Miljardencarrousel

Mogelijk brengt de deal een hele miljardencarrousel op gang. Zo volstaan de vrijgekomen middelen uit de exit uit Regeneron voor Sanofi om het belang van de cosmeticagroep L'Oréal van 9,4 procent in Sanofi over te kopen. Sommige analisten speculeren daarop. L'Oréal kan zelf middelen gebruiken om gedeeltelijk eigen aandelen over te nemen die nu in handen zijn van Nestlé (belang van 23%). 

Sanofi telt in ons land 1.500 werknemers, met vestigingen in Diegem, Geel en Brussel. In januari 2018 nam Sanofi Ablynx uit Gent over voor 3,9 miljard euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud