Schikking remt winstgroei bij Fagron

Rafael Padilla, de CEO van Fagron. ©Merlijn Doomernik

Fagron, een specialist in steriele bereidingen, heeft vorig jaar een omzetgroei van bijna 10 procent gerealiseerd. De winstgroei kon echter niet volgen, door hogere kosten en een schikking.

Fagron wist vorig jaar zijn omzet met 8,8 procent op te drijven tot 471,7 miljoen euro. Dat is mooi in lijn met de verwachting van analisten. Bij constante wisselkoersen was de groei nog forser: 14,5 procent. In het tweede halfjaar was er een duidelijke groeiversnelling tot 12,8 procent.

De sterkste vooruitgang realiseerde Fagron in Noord-Amerika (+45,9%), maar daarvan is het grootse deel te danken aan de overname van Humco. In Zuid-Amerika was er een kleine omzetdaling van 2,2 procent die volledig te wijten is aan wisselkoersen; bij constante wisselkoersen was er 16,6 procent groei. De omzet van het segment Europa steeg met 1,8 procent.

De brutobedrijfswinst voor eenmalige elementen (rebitda) komt uit op 99,1 miljoen euro. Dat is 3,5 procent meer dan in 2017 en een fractie beter dan verwacht. Dat de winstgroei kleiner is dan de omzetgroei komt vooral door de operationele kosten, die met 12 procent toenamen.

Schikking

Fagron trof in het eerste kwartaal een schikking met de voormalige eigenaars van JCB Laboratories in de VS. Die erfenis duwt de brutobedrijfswinst (ebitda) 6 miljoen euro lager naar 93 miljoen euro, amper 1 procent meer dan in 2017.

-8,8%
Nettowinst
De nettowinst van Fagron daalde vorig jaar met 8,8 procent.

Door hogere afschrijvingen en waardeverminderingen zakt de bedrijfswinst (ebit) met 1,5 procent. Hogere belastingen doen de nettowinst 8,8 procent lager uitkomen op 42,9 miljoen euro. Zonder de schikking lag de nettowinst in lijn met de consensusprognose.

Fagron verhoogt zijn dividend met 20 procent tot 0,12 euro per aandeel.

Voor 2019 geeft het bedrijf geen concrete vooruitzichten. Topman Rafael Padilla zegt dat hij de ‘leidende marktposities in Europa, Noord-Amerika en Zuid-Amerika’ de komende jaren verder wil uitbouwen via organische groei en overnames.

Gepersonaliseerde medicatie

Een interessante evolutie vond plaats in het vierde kwartaal met de opstart van Fagron Genomics, een divisie die zich toelegt op genetische testen. De genetische analyse gebeurt met eigen software in het laboratorium van Fagron Genomics in Barcelona. Met de genetische testen kan een gepersonaliseerde therapie worden voorgeschreven.

In een apart persbericht kondigt Fagron ook de lancering aan van een nieuwe ‘brand identity’, die eveneens focust op gepersonaliseerde medicatie. Dat gaat gepaard met een nieuw logo, een nieuwe merkarchitectuur en een merklijn. Naast Fagron Genomics ging het bedrijf onlangs ook van start met FagronLab (O&O en analytische diensten voor gepersonaliseerde medicatie) en Fagron Tech (software en digitale technologische oplossingen voor gepersonaliseerde medicatie).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud