Schuldenvrij IBA belooft tot 2018 stevige groei

IBA-CEO Olivier Legrain ©Dieter Telemans

Voor het eerst in zes jaar schuldenvrij. Eerste dividend in vier jaar. En sterke omzet- en winstgroei tot zeker 2018. Olivier Legrain, CEO van de Waalse medische specialist IBA, kan een stevig jaarrapport voorleggen.

Ion Beam Applications (IBA) maakte vorig jaar onder CEO Olivier Legrain werk van de vele probleemdossiers die de medische specialist al jaren met zich meesleepte. Zo sloot IBA na zeven jaar een schikking met het universitaire ziekenhuis van Essen, dat ontevreden is over het door IBA en partner Strabag geleverde protontherapiecentrum. Protontherapie, veruit de belangrijkste activiteit van de Waals-Brabanders, laat toe om kankercellen tot op de millimeter precies te bestralen.

Voorts legden de Waals-Brabanders eindelijk de ruzie bij met de bikkelende Koreaanse partner SK Capital, en vonden ze een koper voor de al jaren in de etalage staande dochter Bioassays.

2014 moest na die grote kuis het jaar van de doorstart worden en dat blijkt ook uit de jaarcijfers. Niet zozeer uit de omzet: die steeg ondanks een zwakke prestatie van de gerelateerde afdeling dosimetrie, die de precieze bestraling berekent die een kankerpatiënt nodig heeft, met 4 procent naar 220,6 miljoen euro. Dat is in lijn met de verwachting van de analisten van KBC Securities en Petercam. 

Maar lager op de resultatenrekening zetten de doorgevoerde kostenbesparingen in combinatie met de bescheiden omzetgroei een hefboom op de winst. Zo gaat de bedrijfswinst een kwart hoger naar 22,93 miljoen euro of 0,80 euro per aandeel. Met een winstmarge van 10,4 procent lost de Waals-Brabantse medische specialist de belofte voor een marge van 10 procent in. Het nettoresultaat sloeg om van een verlies van 1 miljoen in 2013 naar een winst van 24,3 miljoen of 0,85 euro per aandeel.

Dankzij de kapitaalronde bij onder andere de Waalse investeringsmaatschappij SRIW beschikt IBA eind juni over een nettokaspositie van 5,3 miljoen. Daarmee is de groep voor het eerst sinds eind 2008 weer schuldenvrij.

Dividend

Voor het eerst sinds 2011 keert IBA weer een dividend uit, bruto 17 cent per aandeel of een vijfde van de nettowinst. Ook voor 2015 belooft CEO Olivier Legrain een vijfde van de nettowinst uit te keren, later kan dat 30 procent worden. De winstmarge zou rond 10 procent moeten stabiliseren, bij een 'minstens 10 procent hogere omzet'. Concreet mikt IBA voor 2015 dus op een bedrijfswinst rond 24 miljoen euro.

Maar dat is maar het begin: voor Legrain is IBA na de grote kuis van de voorbije jaren rijp voor een sterke groei. In een periode waar veel Belgische bedrijven nauwelijks voor het lopende boekjaar prognoses durven te geven, beloven de Waals-Brabanders al zeker tot 2018 sterke omzet- en winstgroei (zie screenshot). Dit dankzij de groeiende 'pool' van geinstalleerde protontherapiecentra, die de komende 10 à 15 jaar 468 miljoen euro diensten- en onderhoudsinkomsten moeten opleveren.

Van 2015 tot 2018 belooft IBA 'minstens 10 procent omzetgroei'. En na een stabilisatie op 10 procent moet de winstmarge vanaf 2016 met 1 procentpunt per jaar stijgen. Met andere woorden: tegen 2018 zou de omzet 323 miljoen moeten bedragen, wat zich bij een winstmarge van 13 procent in 42 miljoen euro bedrijfswinst moet vertalen. Dat is ruim 80 procent meer dan de 22,9 miljoen over het voorbije boekjaar.  

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud