Sequana Medical geeft startschot voor beursgang

Het leverpompje van Sequana kost 25.000 dollar. ©Sequana

Het Zwitsers-Belgische medtechbedrijf trekt naar Euronext Brussel en hoopt daarbij minimaal 27,5 miljoen euro op te halen.

Wie wil, kan vanaf vandaag intekenen op de beursgang van Sequana Medical. Het bedrijf geeft nieuwe aandelen uit tegen 8,50 à 9 euro per stuk en wil daarmee minimaal 27,5 miljoen en maximaal 38,5 miljoen euro ophalen. Bij een aandelenkoers in het midden van de prijsvork zal het van oorsprong Zwitserse bedrijf een beurswaarde van net geen 120 miljoen euro hebben. 

Sequana ontwikkelde een implantaat - een pompje - om de levenskwaliteit van patiënten met levercirrose te verhogen. 

7 miljoen
Kosten beursgang
Sequana zal in het beste geval 38,5 miljoen euro vers geld ophalen, waarvan het een kleine 7 miljoen euro moet afstaan voor de begeleidende banken, advocaten, enzovoort.

Het verse bloed is welkom op de Brusselse beurs, maar het betreft al bij al een kleine transactie waarvoor het bedrijf grote kosten maakt. Afhankelijk van het succes van de beursgang, zal Sequana 4 à 7 miljoen euro van de inkomsten moeten afstaan aan de begeleidende banken, advocaten, enzovoort.

Het bedrijf heeft sinds de opstart in 2006 al zo'n 100 miljoen euro kapitaal opgehaald. De bestaande aandeelhouders leggen deze keer nog eens geld op tafel. Ze hebben daarvoor al 20,5 miljoen euro opzijgelegd voor mocht de publieke kapitaalronde mislukken. De aandeelhouders zijn onder andere LSP, Capricorn Venture Partners, Newton Biocapital, PMV en SFPI-FPIM. 

Bedrijfsprofiel

Opgericht in 2006, in Zwitserland.

Hoofdkantoor is sinds vorig jaar in Gent (financiële diensten, marketing, klinische testen). De productie en engineering blijven in Zwitserland.

Haalde sinds de opstart 100 miljoen euro op.

Resultaten 2018 (na 9 maanden): 0,7 miljoen euro omzet en 8,6 miljoen euro nettoverlies.

Werknemers: 34, van wie 4 in België. Dat laatste cijfer zal stijgen naar 20.

Heeft in Europa al een medisch toestel op de markt voor patiënten met levercirrose. Een ander implantaat voor hartpatiënten is in de maak.

De grootste aandeelhouders zijn investeringsfondsen: Neomed (36%), LSP (10,9%) en Venture Incubator (10%)

 

Sequana Medical gaat - bij voldoende interesse - minstens 10 procent van de nieuwe aandelen bij particulieren te plaatsen. De inschrijvingsperiode loopt nog tot 7 februari, waarna het bedrijf vermoedelijk op 11 februari zijn eerste notering krijgt.

Commerciële uitrol

Het bedrijf heeft in Europa intussen al een paar honderden van zijn pompjes verkocht, maar is nog steeds verlieslatend (zie inzet). Het management gaat met de verse centen onder andere de commerciële uitrol in Europa en (vooral) bijkomend onderzoek in de VS financieren. De Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA gaf de technologie van Sequana eerder deze week nog de status van 'breakthrough device'. De opstart van een Amerikaanse studie is voorzien voor de tweede helft van dit jaar en zal zowat 11 miljoen euro kosten.

Hoe snel het gaat, zal afhangen van hoe snel we terugbetalingsakkoorden kunnen sluiten in Europa.
Lies Vanneste
woordvoerder Sequana

Omzetprognoses geeft het bedrijf niet. 'Hoe snel het gaat, zal afhangen van hoe snel we terugbetalingsakkoorden kunnen sluiten in Europa. En later komt daar dan ook de Amerikaanse markt nog bij', zegt woordvoerster Lies Vanneste. In Duitsland en Zwitserland is de terugbetaling al geregeld voor het pompje met een prijs van 25.000 dollar per stuk. 

15 liter vocht

De Sequana-pomp lijkt daarmee een duur toestel, maar dat is slechts een deel van het verhaal. De pomp dient om ascites te behandelen. Dat is een complicatie van levercirrose waarbij vocht zich opstapelt in de buik. 

'Daardoor moeten patiënten om de twee weken naar het ziekenhuis om dat water te laten weghalen. En dat gaat over enorme hoeveelheden, soms wel 15 liter, waardoor mensen niet meer kunnen eten of moeilijk bewegen', legt Vanneste uit. 'Die frequente drainages kosten 60.000 à 80.000 dollar per jaar. Met ons pompje wordt het vocht automatisch en constant afgedreven. We pakken dus niet rechtstreeks de ziekte aan, maar verhogen wel de levenskwaliteit van de patiënt', zet Vanneste de prijs van de Sequana-pomp in perspectief. De pomp weegt minder dan 100 gram en garandeert dat het buikvocht in de blaas belandt en zo het lichaam verlaat.

Zoutpomp

Sequana werkt ook aan een pomp voor hartpatiënten. 'Bij hartfalen stijgt het zoutgehalte van het lichaam wat vocht aantrekt. Niet alleen in de buik maar overal. Dat maakt het complexer', legt Vanneste uit. 'Onze pomp is ontwikkeld om het overtollig zout weg te nemen en zo het probleem aan te pakken.' Maar dat is vooralsnog toekomstmuziek waar beleggers nog niet meteen moeten op rekenen. De eerste klinische testen zijn nog maar pas opgestart. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud