Sequana Medical haalt tegen bradeerprijs vers geld op

Sequana begon bijna een jaar geleden aan zijn beurscarrière op Euronext Brussel. Het aandeel staat intussen fors lager. ©Mathieu Paternoster

De forse private kapitaalronde verloopt tegen een korting van 30 procent op de prijs waartegen het medtechbedrijf nog geen jaar geleden naar de beurs trok.

Sequana Medical , de maker van pompjes om bij lever- en andere ziekten overtollige vloeistoffen uit het lichaam te evacueren, haalde woensdag in een besloten kapitaalronde bij grote beleggers 19 miljoen euro vers geld op. Daarmee kan het bedrijf verder tot het eerste halfjaar van 2021.

Om de grote beleggers over de streep te trekken moest het medtechbedrijf wel een stevige korting toepassen: de plaatsing gebeurde tegen 6 euro, een korting van 17 procent op de jongste beurskoers. En een korting van 30 procent op de publieke beursintroductie van minder dan een jaar geleden. Sequana was vorig jaar de enige Belgische beursgang in Brussel.

Forse minwaarde

Het gevolg is ook dat kleine beleggers die vorig jaar intekenden niet alleen tegen een forse minwaarde aankijken, maar hun belang ook fors zien verwateren. Om tegen 6 euro per stuk 19 miljoen euro op te halen, moest Sequana 3,17 miljoen nieuwe aandelen uitgeven. Daardoor stijgt het aantal 'hongerige mondjes' waarover de latere winst verdeeld moet worden met een kwart naar 15,78 miljoen stuks.

25%
Verwatering
Kleine beleggers die vorig jaar intekenden zien door de toevloed van nieuwe aandelen hun belang met een kwart verwateren.

Let wel: net als bij de meeste biotechbedrijven is er zolang er geen product op de markt komt van winst geen sprake, wel stevige opstartverliezen door de onderzoekskosten en dure patiëntenstudies. Om die studies te financieren zijn regelmatige kapitaalrondes noodzakelijk. Private geldinjecties - die veel sneller gaan dan publieke - zijn in de sector schering en inslag

Neomed en LSP, de hoofdaandeelhouders van Sequana, steunden de kapitaaloperatie en tekenden samen met 'enkele andere privé-investeerders' voor 2,75 miljoen euro in. Daarnaast heeft 'een ervaren ondernemer en investeerder in medische apparatuur' toegezegd voor 5 miljoen euro aandelen te kopen.

Opvallend: bij de relatief kleine kapitaalverhoging waren niet minder dan vijf banken betrokken. Daardoor dreigen de kosten voor het bedrijf opnieuw fors op te lopen. Dat was ook al vorig jaar bij de beursintroductie het geval. Toen beliepen de commissies voor de banken 17 procent van de bruto-opbrengst van de geldronde.

Beursgang in mineur

Sequana trok een jaar geleden naar Euronext Brussel tegen 8,50 euro per aandeel.

Het was een beursgang in mineur. Het medtechbedrijf vond nauwelijks nieuwe investeerders. Het gros van de nieuwe aandelen werd gekocht door de bestaande aandeelhouders. Van de 27,5 miljoen euro die Sequana ophaalde, kwam 20,5 miljoen euro van beleggers die al aandeelhouder waren.

Het aandeel Sequana zakt donderdag in Brussel met 15 procent naar 6,12 euro. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud