Sequana Medical wil naar Brusselse beurs

De 'alfapomp' van Sequana Medical verwijdert vocht uit de buikholte. ©Sequana

Het Zwitserse biotechbedrijf, sinds kort ook in Gent gevestigd, wil met een pompje dat vocht uit de buikholte verwijdert onder meer leveraandoeningen behandelen.

Donderdagochtend sprak Sequana Medical de wens uit om op de beurs van Brussel te noteren. Het is nog niet duidelijk wanneer de beursgang zal plaatsvinden en tegen welke prijs. Sequana haalde van bij de start al 87,5 miljoen euro kapitaal op. Daar kwam recentelijk 8,5 miljoen euro bij van investeerders om zijn product vanuit Vlaanderen te vermarkten. De bestaande investeerders zijn naast LSP en Capricon Venture Partners het investeringsfonds Newton Biocapital, PMV en SFPI-FPIM.

Sequana Medical, met 4 werknemers in Gent en 28 in Zürich, kondigt ook aan twee extra Belgische biotechtoppers aan te trekken. 'Na de beursintroductie komen Wim Ottevaere (tot september CFO van Ablynx, red.) als bestuurder en Pierre Chauvineau (uitvoerend adviseur van Boston Scientific, red.) als voorzitter aan boord', aldus Lies Vanneste, directeur investor relations en zelf ex-Ablynx. Chauvineau volgt huidig voorzitter Rudy Dekeyser op, de vroegere directeur van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie, die mee aan het roer staat van het investeringsfonds Life Sciences Partners.

Halve smartphone groot

Het 95 gram zware pompje van Sequana - een halve smartphone groot - kan een opgezwollen waterbuik (ascites) behandelen. Bijvoorbeeld bij levercirrose, waardoor vochtophopingen ontstaan, maar ook bij leverproblemen door obesitas. Het eerste commerciële doel is de Amerikaanse markt, waar volgens de verwachtingen over tien jaar 150.000 à 200.000 mensen aan ascites zullen lijden. Via het apparaatje, dat in de buik wordt ingeplant, belandt het vocht in de blaas, waardoor de patiënt geen opgezwollen buik meer heeft. Het toestel wordt met een externe batterij, door de huid, elke dag een half uurtje contactloos opgeladen. Het is al goedgekeurd in Europa, maar nog niet in de VS.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud