Sequana Medical ziet verlies aandikken

Ian Crosbie, CEO van Sequana Medical ©Tim Dirven

Het nettoverlies van Sequana Medical dikte in het eerste halfjaar aan tot 7,3 miljoen euro door toenemende kosten voor onderzoek en marketing.

Het medtechbedrijf had eind juni nog maar 12,9 miljoen euro cash op de bankrekening staan. Dat betekent dat de helft van de opbrengsten van de beursgang al opgebruikt zijn. Eerder dit jaar haalde Sequana  bij investeerders nog 27,5 miljoen euro op. 

150.000
Patiënten in de VS
In de VS zouden over tien jaar naar schatting 150.000 leverpatiënten per jaar gebaat zijn met de technologie van Sequana.

Het bedrijf heeft in Europa al een eerste product (de Alfapump) op de markt. Dat is een hightech implantaat om vocht uit de buikholte te verwijderen/pompen bij patiënten met levercirrose. Maar de verkoop loopt nog niet bijzonder vlot. De omzet daalde in de eerste jaarhelft zelfs met 8 procent tot 0,4 miljoen euro. Dat betekent dat - uitgaande van de verkoopprijs van 22.000 euro per patiënt - 20 patiënten het Sequana-toestel kregen geïmplanteerd.

Drugsverleden

In Europa legt Sequana nu de focus op Zwitserland, Duitsland, Frankrijk en het VK. Alleen in de eerste twee landen wordt de behandeling al terugbetaald. Sequana schat het aantal mogelijk te behandelen patiënten in Europa op 18.000, van wie het grootste deel een drugs- en alcoholverleden had.

Maar het is Sequana voornamelijk te doen om de Amerikaanse markt, waar over tien jaar naar schatting 150.000 leverpatiënten per jaar gebaat zouden zijn met de technologie van Sequana. De reden voor de verwachte groei ligt voor de hand, namelijk de ongezonde eetgewoontes, obesitas en leververvetting die in het ergste geval in leverschade en vochtophoping resulteert. 

In de VS mikt het bedrijf op een marktlancering in 2022. Een studie waarbij de komende maanden 50 patiënten betrokken worden, is zopas begonnen. De eerste resultaten zijn voorzien voor midden 2021.

Piekverkopen

Analisten en het management van Sequana verwachten dat de Alfapump in de VS op termijn honderden miljoenen piekomzet kan opleveren. Sequana is van plan de technologie daar zelf in de markt te zetten, zonder hulp van een partner. 

Intussen zet het zijn 'pomptechnologie' ook in voor gelijkaardige problemen bij patiënten met hartfalen en bij kankerpatiënten. Ook daarvoor starten de komende maanden nieuwe patiëntenstudies. Om alle onderzoeken voort te financieren, moet Sequana hoogstwaarschijnlijk geld bijtanken. De beschikbare cash en de toekomstige inkomsten uit de verkopen in Europa zullen niet volstaan. 

Sequana Medical is van oorsprong een Zwitsers bedrijf, maar koos toch voor een beursgang op Euronext Brussel. De hoofdzetel zit sinds dit jaar in Gent, waar 15 van de 40 werknemers gevestigd zijn. De engineering- en productieactiviteiten zitten nog in Zwitserland.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud