Siemens Healthineers koopt kankerspecialist Varian

Het Duitse Siemens Healthineers, dat onder meer medische beeldscanners bouwt, neemt de Californische wereldleider in kankerspitstechnologie over. ©Bloomberg

Het Duitse medische technologieconcern Siemens Healthineers betaalt 16,4 miljard dollar voor de Amerikaanse nichespeler Varian Medical Systems.

Het Beierse bedrijf uit Erlangen bij Nürnberg neemt in de overeenkomst met Varian alle aandelen over voor 177,5 dollar per stuk. Dat is een premie van 24 procent boven op de slotkoers van Varian afgelopen vrijdag. Siemens Healthineers zal de deal voor ongeveer de helft financieren met de uitgifte van nieuwe aandelen, de andere helft komt van het moederconcern Siemens.

De industriële moloch uit München is nog altijd voor 85 procent eigenaar van Healthineers. Dat noteert sinds 2018 als zelfstandig bedrijf op de beurs van Frankfurt. Door de deal over Varian zal het belang van moeder Siemens in Healthineers naar eigen zeggen dalen tot 72 procent.

Varian, de grote rivaal van IBA

Siemens Healthineers wordt met de miljardendeal dé grote rivaal van het Belgische IBA . Het bedrijf uit Waals-Brabant was jarenlang onbesproken wereldmarktleider in protontherapie voor kankerbestrijding, maar schoot zichzelf aan het eind van vorig decennium in de voet met een serie operationele missers. Owngoals die de grote rivaal Varian de kans gaven marktaandeel te winnen. IBA heeft sinds 2014 een strategische alliantie met de grote Siemens-rivaal Philips, maar daar benadrukte CEO Frans Van Houten twee jaar geleden in een gesprek met De Tijd 'geen verdere plannen' te koesteren.

Het Amerikaanse Varian is, in concurrentie met het Waalse IBA (zie inzet), een wereldleider in kankertherapieën, bestralingstechnologie in het bijzonder. Het bedrijf uit Palo Alto in Californië, hartje Silicon Valley, gebruikt slimme software - de buzzwords zijn artificiële intelligentie, machine learning en data analyse - om kankertherapie te verbeteren.

Het bedrijf van CEO Dow Wilson rapporteerde voor het boekjaar 2019 een omzet van 3,2 miljard dollar. De brutomarge (omzet min kosten) bedroeg 1,4 miljard dollar. Het heeft wereldwijd 10.000 mensen in dienst.

3,2 miljard
Omzet
Varian rapporteerde voor het boekjaar 2019 een omzet van 3,2 miljard dollar. De bruto-marge (omzet min kosten) bedroeg 1,4 miljard dollar.

Siemens Healthineers en Varian werken al sinds 2012 nauw samen rond kankerbehandeling. Varian blijft bestaan als onafhankelijk merk onder de vleugels van Siemens, dat hoopt 300 miljoen euro winst te halen uit synergieën door de overname van Varian. Bernd Montag, de CEO van Siemens Healthineers, zegt in een statement dat het aantal kankerdiagnoses tussen 2010 en 2030 naar verwachting zal verdubbelen. 'De helft van alle kankerpatiënten heeft radiotherapie nodig, aldus het Internationale Agentschap voor Research naar Kanker. Tegelijk stuwt forse innovatie in therapieën de vraag naar gepersonaliseerde diagnoses.'

Het aantal kankerdiagnoses zal tussen 2010 en 2030 naar verwachting verdubbelen. De helft van alle kankerpatiënten heeft radiotherapie nodig.
Bernd Montag
CEO Siemens Healthineers

Siemens Healthineers publiceerde zondag ook financiële kwartaalcijfers voor de drie maanden tot en met 30 juni. De omzet ging met ruim 7 procent omlaag tot 3,3 miljard euro in vergelijking met vorig jaar. De operationele winst nam met 15 procent af tot 461 miljoen euro.

Klappen voor labodivisie

De divisies medische beeldvorming (2,1 miljard euro omzet) en therapieën (372 miljoen) hielden vrij goed stand. De labodivisie rond tests en diagnoses kreeg wel een omzetklap van bijna 17 procent tegenover het derde kwartaal van 2019 (van 1 miljard tot 869 miljoen). Door de coronapandemie was er een forse daling in het aantal tests naar andere ziektes. Door de uitbraak van het coronavirus stelden veel ziekenhuizen ook de aankoop van nieuwe apparatuur uit, klinkt het.

De vooruitzichten voor het lopende kwartaal zijn volgens het Duitse bedrijf beter. Siemens Healthineers denkt dat de resultaten sterker zullen uitvallen dan in de afgelopen periode.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud