Advertentie

Slechts 1 op 500 volledig gevaccineerden werd opnieuw besmet

©Photo News

Van de 6,2 miljoen Belgen die op 8 augustus volledig ingeënt waren tegen Covid-19 liep maar 0,2 procent (1 op 500) een nieuwe infectie op. Dat leert een studie van het gezondheidsinstituut Sciensano.

Op 8 augustus waren 6,2 miljoen Belgen volledig gevaccineerd. In die groep identificeerde Sciensano 12.332 doorbraakinfecties. Dat betekent dat slechts 0,2 procent van de volledig gevaccineerde mensen (ten minste 14 dagen) positief testten op Covid-19.

Verder bleek dat van de 19.723 patiënten die tussen 1 januari en 8 augustus in het ziekenhuis werden opgenomen slechts 2,1 procent volledig gevaccineerd was, een belangrijke aanwijzing voor de effectiviteit van de vaccins. Van de gehospitaliseerde patiënten was 6,4 procent gedeeltelijk geïmmuniseerd.

Sciensano preciseert wel dat een groot deel van de bevolking nog niet (volledig) gevaccineerd was in de eerste helft van 2021. Het aantal volledig gevaccineerde ziekenhuispatiënten kan nog toenemen naarmate een almaar groter deel van de bevolking volledig gevaccineerd is.

Ouder profiel

De gehospitaliseerde coronapatiënten met een doorbraakinfectie zijn ouder, komen vaker uit een woon-zorgcentrum en hebben vaker onderliggende aandoeningen in vergelijking met de niet-gevaccineerde ziekenhuispatiënten met Covid-19.

De helft van de ziekenhuispatiënten met een doorbraakinfectie is ouder dan 82, voor de niet-gevaccineerde ziekenhuispatiënten is dat 64 jaar. 49 procent van de ziekenhuispatiënten met een doorbraakinfectie komt uit een woon-zorgcentrum, bij de niet-gevaccineerde ziekenhuispatiënten is dat 3,8 procent. 92,5 procent van de ziekenhuispatiënten met een doorbraakinfectie heeft onderliggende aandoeningen, tegenover 75,2 procent van de niet-gevaccineerde ziekenhuispatiënten.

De tussentijdse resultaten zijn volgens Sciensano vermoedelijk een reflectie van de uitrol van de vaccinatiecampagne, waarbij de bewoners van woon-zorgcentra en personen met onderliggende aandoeningen prioritair aan bod kwamen. Zij zijn dus oververtegenwoordigd in de groep volledig geïmmuniseerde patiënten. 

Brits onderzoek: ‘Pfizer-vaccin minder effectief na verloop van tijd’

Het Pfizer-BioNTech-vaccin biedt aanvankelijk na twee prikken een betere bescherming tegen een COVID-19-besmetting dan dat van AstraZeneca, maar de effectiviteit van het eerste daalt sneller, wat zou kunnen suggereren dat ze na vier à vijf maanden beide even effectief zijn.

Dat is één van de conclusies van een preprint-onderzoek van de Universiteit van Oxford, dat dus nog niet verscheen in een medisch tijdschrift en nog een beoordeling moet krijgen door vakgenoten.

Tegelijkertijd benadrukken de onderzoekers dat beide vaccins erg effectief blijven tegen de besmettelijkere deltavariant. ‘De bescherming begint aan een erg hoog niveau’, aldus onderzoeker Sarah Walker van de Oxford-universiteit.

De onderzoekers stelden ook vast dat gevaccineerden na een besmetting met de deltavariant gelijkaardige virale ladingen kunnen vertonen als niet-gevaccineerden, maar aarzelen om daar grote conclusies aan vast te knopen. Vaccins doen de verspreidingsgraad van het virus krimpen omdat ze fors de kans verminderen dat iemand besmet geraakt. Maar als een gevaccineerde toch besmet raakt, kan een hoge virale lading betekenen dat de persoon in kwestie het virus toch doorgeeft.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud