'Slimme' Vlaamse ooglens spoort ziektes op

Een prototype van een ooglens die Google ontwikkelde voor diabetespatiënten. Dat onderzoeksproject werd vorige week stopgezet. ©ANP Communique

Wetenschappers van Imec en UGent zijn erin geslaagd een 'slimme' ooglens te maken. De contactlens detecteert ziektes dankzij sensoren of bevat minicontainers met een geneesmiddel, dat op regelmatige tijdstippen wordt vrijgegeven.

Het Leuvense onderzoeksinstituut Imec, gespecialiseerd in chiptechnologie, de Universiteit Gent en de Japanse lenzenfabrikant Seed sloegen de handen in elkaar en ontwikkelden een ooglens die piepkleine elektronica bevat, waardoor de lens kan worden gebruikt voor medische toepassingen.

De slimme lens, voorlopig een prototype, bevat een sensor en een antenne, waardoor ze kan communiceren en energie kan ontvangen. De contactlens is gemaakt van soepel polyurethaan en is plooibaar.

Seed produceert al ruim vijftig jaar contactlenzen in Japan. Ook zachte zuurstofdoorlatende lenzen, die voor zo goed als iedereen geschikt zijn. Wereldwijd dragen naar schatting 130 miljoen mensen dat type lenzen.

De lens kan ook worden ingezet om medicatie op vaste tijdstippen af te geven, met minicontainers in de lens.

Oogziekten

Dankzij de ooglens van Imec, UGent en Seed kunnen artsen hun patiënten nauwkeurig opvolgen, door onder andere het vocht in het oog te monitoren met sensoren. De lens kan ook worden ingezet om medicatie op vaste tijdstippen af te geven, met minicontainers in de lens. Dat kan een oplossing zijn voor bepaalde oogziekten.

'Plooi- en rekbare elektronica kan worden geïntegreerd in kleding, maar ook in kleine objecten zoals contactlenzen, als de elektronica heel klein wordt gemaakt. Het is een hele uitdaging echt autonome lenzen te maken, die bovendien aangenaam zijn om te dragen en stabiel blijven. Dit is dan ook een eerste stap naar de echt slimme lenzen die de artsen in de toekomst zullen gebruiken', zegt professor Herbert De Smet van Imec/UGent.

En: 'Het belang van de aankondiging is vooral dat we nu over een technologisch platform beschikken om flexibele en dunne elektronica in te bouwen in een hydrogel-lens, waarbij de elektronica draadloos kan voorzien worden van voldoende elektrische energie. De toepassingen die we aanhalen, behoren bij de meest tot de verbeelding sprekende, maar zijn zeker niet de enig mogelijke.'

Google

In 2014 pakte ook de techreus Google uit met een slimme ooglens om het suikergehalte van diabetespatiënten te meten. Google-dochter Verily investeerde destijds 500 miljoen euro in een lens met technologie, maar het onderzoeksproject werd vorige week stopgezet. Het meten van het suikergehalte via het traanvocht bleek niet accuraat genoeg.

Verily stelt wel nog verder te werken aan andere lenzen, maar enkel om oogproblemen op te lossen. Zo hoopt het een ooglens te ontwikkelen die een leesbril kan vervangen.

De vraag is natuurlijk waarom Imec en de UGent denken dat ze zullen slagen, terwijl Google het net heeft opgegeven. De Smet: 'Wij beschikken niet over alle informatie over de ontwikkelingen bij Google en Verily, dus het is niet gemakkelijk om in te schatten waarom ze gestopt zijn. Wel weten we dat ze vooral focusten op de detectie van glucose, waarvan bekend is dat er een (te) grote vertraging is tussen het veranderen van het glucoseniveau in het bloed en dat in het traanvocht. Misschien speelde dat mee. Wij en de firma Seed denken eraan andere stoffen te meten in het traanvocht. Welke precies is nog een bedrijfsgeheim.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud