Advertentie

Spin-off Augustine Therapeutics mikt op zenuwaandoeningen

Jérôme Van Biervliet, hoofd van VIB Discovery Sciences, dat de leiding heeft over de preklinische ontwikkeling van de nieuwe therapieën van Augustine Therapeutics.

De gloednieuwe spin-off van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie en de KU Leuven haalt 4,2 miljoen euro op en wil innovatieve therapieën ontwikkelen voor neuromusculaire aandoeningen.

Augustine Therapeutics, de nieuwbakken spin-off van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de KU Leuven, haalt via een financieringsronde 4,2 miljoen euro zaaikapitaal op bij een waslijst aan investeerders: durfkapitaalinvesteerder V-Bio Ventures, PMV (een investeringsfonds van de Vlaamse overheid), de internationale durfkapitaalverstrekker Advent France Biotechnology, het Gemma Frisius Fonds (verbonden aan de KU Leuven) en het VIB.

De spin-off richt zich op de ontdekking en ontwikkeling van innovatieve geneesmiddelen voor patiënten die lijden aan de ziekte van Charcot-Marie-Tooth (CMT) en andere neuromusculaire aandoeningen in het zenuwstelsel, die geleidelijk aan de spierkracht, de mobiliteit, de fijne motoriek en het schrijfvermogen aantasten.

CMT is een van de meest voorkomende erfelijke aandoeningen van het perifere zenuwstelsel en treft wereldwijd zo’n 10 tot 30 op 100.000 mensen. De ziekte gaat gepaard met een progressieve spierontzenuwing, waardoor dagelijkse activiteiten almaar moeilijker worden voor de patiënt. De huidige therapieën voor CMT beperken zich tot het verlichten van de symptomen, maar genezen de aandoening niet.

Nog lange weg te gaan

De nieuwe Vlaamse spin-off spruit voort uit het onderzoek van het VIB-KU Leuven-laboratorium van Ludo Van Den Bosch en een samenwerking tussen de laboratoria van Joris de Wit en Bart De Strooper (beiden VIB-KU Leuven). ‘We hebben meerdere biologische processen ontdekt die veelbelovende therapeutische doelwitten (eiwitten die een rol spelen in het ontstaan van de aandoening, red.) kunnen zijn voor CMT', zegt Van Den Bosch.

'De validatie en uitgebreide analyse van de onderliggende biologie van die doelwitten vormt een uitstekende basis voor de ontwikkeling van nieuwe therapieën.'

Augustine Therapeutics staat nog aan het begin van de ontwikkeling van mogelijke medicijnen voor de behandeling van CMT en andere aandoeningen in het zenuwstelsel, beklemtoont Jérôme Van Biervliet, het hoofd van VIB Discovery Sciences, dat de leiding heeft over de preklinische ontwikkeling van de nieuwe therapieën. 

'We hebben eiwitdoelwitten in kaart gebracht die een rol spelen in het ontstaan van CMT, maar zijn nog niet gestart met klinische testen op patiënten. Er wacht ons nog een lange weg vooraleer we medicijnen kunnen ontwikkelen.'

Ideale startpunt

Maar de ontdekkingen van de wetenschappers van VIB-KU Leuven zijn het ideale startpunt voor de pijplijn van het nieuwe bedrijf, aldus nog Van Biervliet. 'Het team van VIB Discovery Sciences heeft uitgebreide industriële ervaring en heeft de vereiste expertise op het vlak van geneesmiddelenonderzoek voor de eerste fases in de ontwikkeling van een geneesmiddel.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud