Spotgoedkoop medicijn boekt 'enorme doorbraak' in coronastrijd

©AFP

Een goedkope ontstekingsremmer verbetert de overlevingskansen van ernstig zieke coronapatiënten. In een grootschalige studie verminderde het medicijn het sterftecijfer bij de zwaarste gevallen met een derde. 'Dit moet de standaardbehandeling worden.

‘Dit is een enorme doorbraak in de strijd tegen het coronavirus. Dit is het eerste medicijn dat een impact heeft op de mortaliteit van patiënten.Een substantiële impact’, zo meldden onderzoekers van Oxford University. Het gaat om het medicijn dexamethasone, een ontstekingsremmer uit de familie van de cortisonen of corticosteroïden. Het wordt al jaren gebruikt voor de behandeling van onder meer astma, allergieën en artritis.

Mocht het medicijn bij de start van de pandemie de standaardbehandeling geweest zijn, zouden in het VK alleen al naar schatting 5.000 minder doden gevallen zijn, zo becijferden de onderzoekers. Na de aankondiging liet de Britse regering weten dat het medicijn meteen in het hele land zal worden uitgerold.

In de studie kregen meer dan 2.000 patiënten het medicijn toegediend. Daaruit bleek dat dexamethasone het sterftecijfer bij de zwaarste gevallen – patiënten die op intensieve zorgen aan een beademingstoestel liggen – doet minderen van 41 procent naar 28 procent. Dat betekent dus dat ongeveer 1 op 3 sterfgevallen vermeden wordt, of per acht behandelde patiënten één het leven redt.

Dit is spectaculair.
Herman Goossens
microbioloog Universiteit Antwerpen

Voor iets minder zware gevallen - die zuurstof krijgen zonder geïntubeerd te worden - daalde de mortaliteit met een vijfde van 25 naar 20 procent. Bij patiënten die geen ademhalingshulp nodig hebben, had het medicijn geen effect.

Belgische experten reageren tevreden op de studie die ze als betrouwbaar omschrijven. ‘Eindelijk eens goed nieuws. Dit is spectaculair’, zegt Herman Goossens, microbioloog van de Universiteit Antwerpen. ‘Moest ik aan de beademing liggen, dan zou ik dit medicijn willen. Het kan niet anders dan dat dit de standaardbehandeling wordt.'

Met 6 euro voor een behandeling is dit een spotgoedkoop medicijn. Iedereen kan het zich veroorloven, ook minder ontwikkelde landen.
Bart Lambrecht
longarts UZ Gent

Het middel werkt niet alleen, het is ook nog eens massaal beschikbaar en goedkoop. ‘Spotgoedkoop’, zegt Bart Lambrecht, longarts in UZ Gent. ‘60 euro voor een behandeling van 10 dagen met de intraveneuze versie, en maar 6 euro voor de pilvorm. Iedereen kan het zich veroorloven, ook in minder ontwikkelde landen.’

Lambrecht omschrijfthet als een ‘paardenmiddel’ dat inspeelt op de zogeheten cytokinestorm die coronapatiënten doodziek maakt. Bij die patiënten schiet het immuunsysteem, om nog onduidelijke redenen, in overdrive. Het valt gezonde cellen aan en brengt onder meer schade toe aan de longen. Toedienen van cortisone of corticosteroïde is een ruwe manier om het immuunsysteem lam te leggen en de kettingreactie te stoppen.

Kanttekeningen

'Maar dat maakt patiënten ook kwetsbaar voor bijvoorbeeld schimmelinfecties op de longen' zo zetten experten toch een kanttekening bij het middel. ‘En er zijn nog wel wat neveneffecten. Positief is dat een korte behandeling aan lage dosissen blijkbaar al effect’, aldus Geert Meyfroidt van UZ Leuven.  

Hij en Lambrecht merken nog op dat de mortaliteit in de controlegroep van de studie, 41 procent, vrij hoog is. ‘In Gent en Leuven is dat op intensieve zorgen maar 15 of 16 procent. We zullen zien of we hier een even groot medicijneffect hebben’, aldus Lambrecht. 

De studie laat volgens Meyfroidt  nog een aantal vragen onbeantwoord. ‘Welke aandoeningen hebben de patiënten nog? Cortisone verhoogt de bloedsuikerspiegel, waardoor het slecht is voor diabeten die net een risicogroep zijn voor covid-19. Hoe zit het met dat type patienten?’.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud