Advertentie
Advertentie

Succesbedrijf van Silicon Valley zwaar onder vuur

Elizabeth Holmes, de oprichtster en hoofdaandeelhouder van Theranos ©Bloomberg

Theranos, een van de meest gerespecteerde start-ups in gezondheidstechnologie, staat ter discussie. Het bedrijf maakt goedkope bloedtests, maar zou oneerlijk zijn over de resultaten. Dat schrijft The Wall Street Journal.

Theranos is het bedrijf van de amper 31-jarige Elizabeth Holmes, een voormalige studente aan de universiteit van Stanford die er op haar studentenkamer een eenvoudige en goedkope manier bedacht om bloed te testen. Intussen is Theranos 9 miljard dollar waard en is Holmes de jongste vrouwelijke selfmade miljardair ter wereld. Onder meer Henry Kissinger, ex-minister van Buitenlandse Zaken, zetelt in de raad van bestuur.

Met een simpele prik kan Theranos snel en goedkoop bloed testen op de aanwezigheid van meer dan tweehonderd verschillende symptomen. Zo zijn patiënten veel sneller geholpen dan op de traditionele, trage manier waarbij een labo veel tijd nodig heeft om een hoeveelheid bloed te onderzoeken. Met andere woorden: Theranos is bezig met het compleet verstoren van een bestaande industrie.

De tests van Theranos liggen al in winkels in sommige staten in de VS. Het bedrijf sloot daarvoor een overeenkomst met de kruideniersketen Wallgreens in Californië, Arizona en Pennsylvania

Maar The Wall Street Journal pakt uit met een vernietigend verhaal over de manier waarop Theranos werkt. Op basis van anonieme ex-werknemers trekt het bericht de accuraatheid van de testresultaten in twijfel. Theranos zou de machine die het zelf ontwikkelde voor bloedanalyse, genaamd Edison, maar voor 15 van de meer dan 200 tests gebruiken en de rest van de analyse uitbesteden aan andere bedrijven. 

Bovendien is Theranos daar niet transparant over, zegt het bericht. Ondanks de claim dat het bedrijf revolutionaire nieuwe technologie heeft ontwikkeld, verzwijgt Theranos dat het traditionele apparatuur van bedrijven als Siemens gebruikt.

Het zou ook alarmerend grote verschillen in testresultaten verzwijgen. Volgens de Amerikaanse krant zijn sommige resultaten zodanig inaccuraat dat, als ze correct waren, patiënten eigenlijk dood zouden zijn.

Theranos antwoordde intussen op de kritiek met een lange blogpost. Het noemt het artikel 'feitelijk en wetenschappelijk volledig uit de lucht gegrepen en gebaseerd op onwetende en misnoegde ex-werknemers'. Het bedrijf zegt dat het alle aantijgingen heeft weerlegd, maar dat de krant de feiten naast zich neer heeft gelegd.

Het is niet de eerste keer dat er vraagtekens geplaatst worden bij het bedrijf uit Palo Alto, dat streng waakt over zijn technologie. Opzettelijk, zei Holmes daar al over in interviews. Ze wil Theranos beschermen tegen concurrenten en geeft liever geen geheimen vrij. Voorlopig deed die kritiek nog niets aan de opmars van Theranos.

Holmes, die de helft van de aandelen van Theranos bezit, is een van de meest gevraagde sprekers in het technologiecircuit en geniet waardering in brede kringen. Afgelopen zomer bracht vicepresident Joe Biden nog een bezoek aan het labo van Theranos.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud