Surplace voor Omega Pharma & co.

De divisie CSCI van Perrigo bestaat voor het grootste deel uit het Belgische Omega Pharma. ©BELGA

De Amerikaanse farmareus Perrigo boekte in het tweede kwartaal een omzet van 1,2 miljard dollar, 6 procent meer dan het jaar ervoor. Bij de divisie waar Omega Pharma deel van uitmaakt, viel de groei evenwel stil.

De divisie Consumer Self-Care International (CSCI) van Perrigo bestaat voor het grootste deel uit de Belgische verkoper van voorschriftvrije geneesmiddelen Omega Pharma. De Amerikaanse groep kocht het bedrijf van Marc Coucke en Waterland ruim vijf jaar geleden.

De divisie boekte in het eerste kwartaal een omzet van 380 miljoen dollar, bijna een een tiende meer dan in het eerste kwartaal van 2019. Maar in het tweede kwartaal viel die groei stil. De inkomsten daalden met 2 procent tot 321 miljoen dollar. Volgens Perrigo is dat te wijten aan de wereldwijde lockdowns in de coronacrisis en aan de consumenten die in het tweede kwartaal de geneesmiddelenvoorraden aanspraken die ze in het eerste kwartaal hadden aangelegd.

De brutomarge van de afdeling (de omzet minus de directe productiekosten, red.) daalde met 180 basispunten tot 51,7 procent. De daling is onder meer te wijten aan de toevoeging van mondverzorgingsproducten met lagere marges aan de CSCI-merkenportefeuille.

321miljoen $
kwartaalomzet
De inkomsten van CSCI, de Perrigo-afdeling die voor het grootste deel uit Omega Pharma bestaat, daalden in het tweede kwartaal met 2 procent tot 321 miljoen dollar.

Perrigo betaalt over het tweede kwartaal een dividend uit van 0,225 dollar per aandeel. Dat is evenveel als in het eerste kwartaal. Onder meer Marc Coucke is een van de begunstigden. Hij is sinds de verkoop van Omega Pharma aan Perrigo aandeelhouder van de Amerikaanse groep. Coucke bezit 5,4 miljoen aandelen. Die brachten hem dit jaar 2,42 miljoen dollar aan dividenden op.

Conflict

Coucke, Waterland en Perrigo zijn in een juridische strijd verwikkeld. De arbitragezaak draait rond de verkoop van Omega Pharma aan Perrigo begin 2015 voor 3,8 miljard euro. De verkopers waren Coucke en een financieel consortium onder leiding van Waterland.

Perrigo voelde zich na de overname bedrogen. Het beschuldigt Coucke en Waterland ervan op frauduleuze manier de financiën van Omega Pharma mooier te hebben voorgesteld om een hogere verkoopprijs te bedingen. Dat gebeurde volgens Perrigo door kunstmatige omzet te creëren en door de schuldpositie te sturen. Coucke en Waterland ontkennen dat ze Perrigo hebben misleid.

De farmareus keerde zich met een claim van 1,9 miljard euro bij Cepani (het Belgisch Centrum voor Arbitrage en Mediatie) tegen het verkopersduo. Coucke diende een tegenclaim in, Waterland niet.

Het begin van de arbitragezaak is voor eind oktober gepland. Als de coronacrisis niet opnieuw roet in het eten gooit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud