opmerkelijk

Telgen uit rijke families halen mondmaskers naar België

De vzw verdeelde mondmaskers, handschoenen en schorten in ziekenhuizen, zorginstellingen, aan politie- en brandweerkorpsen. ©Photo News

Een reeks telgen uit rijke Belgische families haalde met de steun van even prestigieuze schenkers 630.000 mondmaskers naar België. Dat was minder vanzelfsprekend dan verwacht.

Midden maart kreeg een vijftal telgen uit prestigieuze families tijdens een Zoom-gesprek midden in de oplaaiende coronacrisis het idee samen te proberen mondmaskers naar ons land te halen. Namen aan het gesprek deel: Alexia Bertrand, Thomas Van Waeyenberge, Edouard Janssen, François de Borchgrave en Amand-Benoît D'Hondt.

Het was alsof je leerde fietsen tijdens Luik-Bastenaken-Luik.

Ze spraken hun netwerken aan en vergaarden 10 miljoen euro van Sofina (familie Boël), D’Ieteren, Bank Delen, het durffonds Fortino, de holding Ackermans & van Haaren of nog de kalkreus Carmeuse. Ook de families achter de chemiegroep Solvay droegen hun steentje bij.

Hindernissenparcours

Het werd een hindernissenparcours. Sommige mondmakers beantwoordden niet aan de kwaliteitsvereisten, andere geraakten slechts met moeite door de douane. Om maar te zwijgen van de beperkte capaciteit en de stijgende prijzen voor goederenvervoer. 'Het was alsof je leerde fietsen tijdens Luik-Bastenaken-Luik', zegt een initiatiefnemer.

Het lukte hen uiteindelijk toch 130.000 FFP2-maskers, 500.000 chirurgische mondmaskers, 226.000 paar handschoenen en 50.000 medische schorten naar België te halen en te verdelen in ziekenhuizen en zorginstellingen, en aan politie- en brandweerkorpsen. Nog 500.000 mondmaskers zijn onderweg.

Of het project wordt voortgezet, is onduidelijk. De nood aan mondmaskers daalt en intussen doken tal van alternatieve leveranciers op.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud