Thrombo in de prak na verkoopsadvies

©BELGA

Het biotechnologiebedrijf Thrombogenics kreeg woensdag een oplawaai op de beurs na een bijzonder krititisch rapport van het beurshuis Kempen. Dat zette het aandeel plots op de verkooplijst omdat het niet gelooft in het langetermijnpotentieel van Thrombogenics' enige geneesmiddel, het oogmedicijn Jetrea.

Thrombogenics zit al een tijdje in de hoek waar de klappen vallen. Toen het Leuvense bedrijf eind augustus tegenvallende verkoopcijfers bekendmaakte voor Jetrea werd het aandeel daar zwaar voor afgestraft op de beurs. Nu valt Thrombogenics met bijna 9 procent terug tot 20,60 euro na het kritische rapport van Kempen. Daarmee zit het aandeel op zijn laagste peil sinds juni vorig jaar en onder het niveau van vlak na de publicatie van de ontgoochelende halfjaarcijfers.

Kempens scherpe rapport is des te opvallender omdat het Nederlandse beurshuis tot voor kort nog vrij mild gebleven was voor Thrombogenics. Het kleefde zelfs een koopadvies op het aandeel, met een koersdoel van 39 euro.

Maar nu keren de Nederlanders dus hun kar. En hoe. Kempen zet Thrombogenics zonder pardon op de verkooplijst, en ziet het aandeel binnen de twaalf maanden richting 15 euro evolueren. Dat is ongeveer een derde onder de huidige koers van Thrombogenics. Kempen is ook veel negatiever dan de zes andere beurshuizen die Thrombogenics volgen. Zij hanteren een koersdoel van gemiddeld 29,5 euro voor het aandeel.

De reden voor Kempens adviesverlaging is eenvoudig: Jetrea zal Thrombogenics minder centen opleveren dan gehoopt, meent analist Mark Pospisilik.

Die haalt daar vier argumenten voor aan.

  1. Het zwakkere halfjaarrapport bewijst dat de verkoop van Jetrea al vier maanden na de lancering in de VS begint te plafonneren.
  2. Het bedrijf heeft zelf al aangegeven geen verbetering te verwachten in de tweede jaarhelft.
  3. Volgens Thrombogenics kan Jetrea uitgroeien tot het voorkeursgeneesmiddel voor patiënten die in kleine of beperkte mate lijden aan vitromaculaire adhesie (VMA), een aandoening die kan leiden tot centrale blindheid. Maar volgens Pospisilik heeft een recente studie dat tegengesproken.
  4. De huidige marketingstrategie maakt het minder evident om een markt te creëren voor een totaal nieuw geneesmiddel voor centrale blindheid zoals Jetrea. De farmagroep Alcon, die de distributie van Jetrea buiten de VS voor haar rekening neemt, mikt vooral op een breder spectrum van oogartsen in Europa. Maar in de VS focust Thrombogenics op chirurgen die netvliesaandoeningen behandelen. 'En die krijgen vaker de vergevorderde gevallen binnen voor wie Jetrea geen of te weinig baat meer kan bieden', zegt de Kempen-analist.

Pospisilik verwacht niet alleen dat de verkoop van Jetrea veel sneller dan verhoopt zijn plafond zal bereiken. Dat plafond zal ook een pak lager liggen dan tot dusver was aangenomen. 'We schatten nu dat de piekverkoop van Jetrea tegen 2020 144,4 miljoen euro zal bereiken. Voordien lag de prognose op 331 miljoen euro.'

Bij Thrombogenics wordt begrijpelijk teleurgesteld gereageerd op de nota van Kempen. 'Wij hebben toch een aantal kritische bedenkingen bij wat Kempen schrijft,' antwoordt financieel directeur Chris Buyse ons. 'De analist springt toch van het ene extreme naar het andere. Zo klopt het verhaal niet dat wij in de VS alleen maar chirurgen aanspreken over Jetrea. Wij richten ons ook op de meer algemene oogartsen. Maar uiteindelijk moeten zij de patiënten wel naar een chirurg doorverwijzen voor een behandeling met Jetrea.'

Buyse heeft ook bedenkingen bij de medische studie waaruit volgens Kempen zou blijken patiënten die in milde of beperkte mate lijden aan VMA minder nood hebben aan Jetrea dan gedacht. 'Ook wij zijn natuurlijk op de hoogte van die studie', zegt Buyse daarover. 'Maar de studie baseert zich wel op research naar een kleine groep van 80 patiënten. Eerstdaags worden de resultaten bekendgemaakt van een gelijkaardig onderzoek naar een veel omvangrijker groep van 500 patiënten. Op basis van die data kunnen we betere conclusies trekken over hoe we Jetrea in de markt kunnen zetten.'

Grmpf.  Hij had mij beter die Belgische overname als primeur gegeven als dank voor het interview dat ik begin dit jaar met hem had afgenomen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud