Thrombo-kandidaten zelf in overnamestrijd

De bedrijfsstroper Bill Ackman gaat in zee met Valeant om Botox-maker Allergan in te lijven ©Bloomberg

De Canadese farmagroep Valeant gaat in zee met de notoire bedrijfsstroper Bill Ackman in een gedurfde poging om Botox-fabrikant Allergan in te lijven. Pikant detail: Valeant én Allergan worden beide getipt als potentiële geïnteresseerden voor een bod op Thrombogenics.

Dat de fusiekoorts hand over hand toeneemt, bewijzen de steeds opmerkelijker deals die in de steigers staan. Volgens The Wall Street Journal hebben de Canadese seriële overnemer Valeant en de notoire bedrijfsstroper Bill Ackman elkaar gevonden. Hun gezamenlijk doel is Allergan. Die Californische groep maakt onder meer oogverzorgingsproducten, maar is toch vooral bekend als producent van de rimpelbestrijder Botox.

Pershing Capital Management, het hefboomfonds van Ackman, verwierf recent een belang van bijna 10 procent in Allergan. Dat is bij de huidige beurskoers goed voor dik 4 miljard dollar, de grootste gok ooit van Ackman. Normaal gezien neemt een bedrijfsstroper eerst een belang om vervolgens bij het management aan de boom te schudden. Maar nu zou Ackman een stuk verder gaan door meteen een overnemer onder de arm te nemen: Valeant.

Valeant groeide de jongste tijd door seriële overnames - onder meer van lenzenproducent Bausch & Lomb - als kool. Maar zelfs voor die habitué zou Allergan een gedurfde deal zijn: na de nieuwe koersklim van maandag (+6%) is Allergan met goed 42 miljard dollar beurswaarde een fractie groter dan Valeant zelf.

Thrombogenics

Een potentiële overnamestrijd tussen Allergan en Valeant is niet onbelangrijk voor Thrombogenics. Beide middelgrote farmabedrijven worden immers getipt als overnamekandidaten voor Thrombogenics, de Belgische biotechnologiegroep die zichzelf door de trage verkoopsstart van oogmiddel Jetrea recent in de etalage zette. Andere kandidaten zijn de huidige Thrombogenics-partner Novartis, Roche, Regeneron en Shire. Het gaat stuk voor stuk om bedrijven die de jongste jaren stevig inzetten op oogmedicijnen en -verzorging.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud