Thrombogenics bekijkt nieuwe toepassingen oogmiddel

©Emy Elleboog

Het Leuvense biotechbedrijf start het onderzoek om na te gaan of zijn ooggeneesmiddel Jetrea ook werkt bij patiënten met bloedklonters in het netvlies. Wereldwijd lijden 16 miljoen patiënten aan de ziekte, die het gezichtsvermogen zwaar aantast.

Thrombogenics  gaat na of een ooginjectie met zijn medicijn Jetrea de bloedklonters in het netvlies kan oplossen. Die bloedklonters kunnen opstropping veroorzaken in de aderen met gezichtsverlies en gedeeltelijke blindheid tot gevolg. Officieel staat de aandoening bekend onder de naam Retinal Vein Occlusion (RVO), of in het Nederlands verstopping van de bloedvaten in het netvlies.

Sinds 2013 is het oogmiddel Jetrea op de markt als medicijn tegen de oogziekte vitreomaculaire tractie (VMA), een vervorming van het netvlies, die ontstaat doordat de gel die in de oogbol zit aan het vlies trekt. Maar Thrombogenics heeft indicaties dat het middel ook zou werken bij twee andere oogziektes. Thrombogenics zit in fase II met het onderzoek of Jetrea kan helpen bij netvliesaandoeningen ten gevolge van diabetes (suikerziekte) en start nu met het pre-klinisch onderzoek naar een derde mogelijke toepassing voor bloedklonters in het netvlies.

Tweede meest voorkomende vaatziekte

'RVO is de tweede meest voorkomende vaatziekte in het netvlies', zegt professor Peter Stalmans, in een persbericht. Volgens Stalmans, oftalmoloog aan het UZ Leuven en grondlegger van het oogmedicijn, lijden wereldwijd 16 miljoen patiënten aan de ziekte.

De verkoop van Jetrea raakt maar moeilijk van de grond. ©RV

Het nieuwe onderzoek bouwt verder op een eerdere fase IIA studie die het potentieel aantoont van Jetrea met het bestanddeel ocriplasmin om verstopping van de bloedvaten te behandelen.

'We hebben goede hoop dat Jetrea kan werken om de bloedklonters in het netvlies op te lossen en daarmee een effectieve behandeling kan worden voor de vele patiënten die aan RVO lijden', zegt Thrombo-CEO Patrick De Haes.

Symptoombehandeling

Voor het onderzoek haalt Thrombo 600.000 euro financiering binnen van het Vlaamse innovatie-instituut IWT en werkt het bedrijf samen met de oftalmologie-afdeling van het Universitair Ziekenhuis in Leuven.

Tot vandaag is er geen genezing mogelijk voor patiënten met RVO. De enige mogelijkheid is symptoombehandeling die het gezichtsverlies beperkt, zoals met het middel Lucentis (van Roche), Avastin (Roche) en Eylea (van Bayer). De huidige medicijnen tegen RVO kampen met zware bijwerkingen.

In de VS doet Thrombogenics de verkoop van Jetrea op eigen houtje. Buiten de VS is het Alcon (Novartis) dat de promotie doet. Thrombogenics krijgt de commercialisatie van zijn product maar moeizaam op gang.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud