Thrombogenics snijdt 20% kosten weg

Thrombogenics-CEO Patrik De Haes ©Dieter Telemans

De verkoop van Jetrea, het oogmedicijn van Thrombogenics, is in het eerste halfjaar nog verder teruggevallen in de VS. Het bedrijf bespaart intussen waar mogelijk. 1 op 5 personeelsleden zijn aan de deur gezet.

Het verlies op de Brusselse beurs loopt op tot meer dan 13 procent. Met 8 euro noteert de beurskoers nu op het laagste peil sinds begin 2009. De beurswaarde schommelt nu rond 300 miljoen euro.

Het management van Thrombogenics heeft de organisatie de voorbije maanden in alle stilte grondig door elkaar geschud. Het schrapte 20 procent van de kosten. 42 mensen - 1 op 5 dus - werd aan de deur gezet, waarvan zes in het Leuvense hoofdkwartier. Thrombogenics telt wereldwijd nu nog 150 werknemers. Bovendien stopt Thrombogenics enkele onderzoeksprojecten die nog in laboratoriumfase zitten. En het onderzoek naar kankermedicijnen wordt afgesplitst in een joint venture met het Vlaams Instituut voor Biotechnologie. De zoektocht naar durfkapitaal om het nieuwe bedrijf op poten te zetten is gaande. 

Dat alles past in de beslissing eerder dit jaar om de scheve situatie in de VS, waar de verkopen van oogmedicijn Jetrea bijven zakken, op eigen houtje recht te trekken. Terwijl beleggers vurig hoopten op een overname, draaiden gesprekken met mogelijke overnemers op niets uit waarna het bedrijf er (noodgedwongen?) voor koos alleen verder te doen. 

 Een ommekeer in de VS zal evenwel tijd vergen. Terwijl de inkomsten maar mondjesmaat zullen binnenstromen, moet het bedrijf wel alle kosten voor marketing en verder onderzoek financieren. Om de doelstelling te halen tegen 2017 zelfbedruipend te zijn en de cashuitstroom te stoppen, moest alle overtollige vet en activiteiten weg. Om de brug naar 2017 te maken heeft het bedrijf met 148 miljoen cash alvast voldoende middelen.

Maar dan moet wel de omzet van Jetrea omhoog. En dat wordt geen gemakkelijke opdracht. Patrik De Haes rekent op 30 miljoen euro omzet in de VS in 2016, wat zou neerkomen op zowat 10.000 patiënten. Drie jaar later moet dat 100 miljoen euro zijn, al is dat inclusief royalties die het krijgt van partner Alcon (Novartis) dat de verkoop van Jetrea buiten de VS voor zijn rekening neemt.

Die cijfers lijken hoog, vergeleken met de amper 5 miljoen euro omzet die het in het eerste halfjaar in de VS haalde en 1,7 miljoen euro royalties. Maar volgens Jan De Kerpel, biotechanalist bij KBC Securities, zijn die haalbaar als het bedrijf er in slaagt de perceptie bij oogchirurgen te verbeteren. Thrombogenics zet daarvoor de grote middelen in. Niet in het minst door Paul Howes, die voorheen de Amerikaanse activiteiten van Bausch & Lomb leidde, aan te trekken als topman voor de VS. 

Maar dat investeerders zich niet zomaar zullen laten charmeren door de plannen van het management, is duidelijk. De voorbije maanden keerden velen het bedrijf de rug al toe, toen bleek dat er geen overname zou komen. Het aandeel verloor op die dag zelfs een derde van zijn beurswaarde.

Moest Thrombogenics een groot farmabedrijf aan de haak slaan om de verkoop in de VS aan te zwengelen, zou dat al wat investeerders over de streep kunnen trekken. Een deal met bijvoorbeeld Bausch & Lomb, Pfizer of Alcon die alle al een uitgebreid verkoopnetwerk hebben bij oogartsen. Maar of zo'n deal er snel komt en of die aantrekkelijke financiële voorwaarden oplevert, is nog koffiedik kijken. 'We staan nog steeds open voor een samenwerking, maar enkel en alleen als dat echt een toegevoegde waarde biedt', beperkte CEO Patrik De Haes zijn commentaar daarover. 

 

 

Lees meer over de andere resultaten van 28 augustus in de MarktenLive

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud