'Thrombogenics: the good, the bad and the ugly'

©Emy Elleboog

Thrombogenics krijgt nogmaals een pandoering op de Brusselse beurs. De beurswaarde - nog ruim 1,6 miljard euro anderhalf jaar geleden - is gekrompen tot minder dan 300 miljoen. 'The good, the bad and the ugly', schrijft het beurshuis Petercam na het halfjaarrapport van het biotechbedrijf.

Beleggers reageren negatief op het halfjaarrapport van het Leuvense biotechbedrijf. Het aandeel gaat tot 13 procent lager en noteerde op een bepaald moment op het laagste peil sinds 2009. 

Het bedrijf heeft nochtans de cashuitstroom door tal van kostenbesparingsmaatregelen aanzienlijk ingeperkt de voorbije maanden. 'The Good', aldus Petercam. 

Maar de verkoop van het oogmedicijn Jetrea in de VS blijft verder zakken na al een geflopte lancering vorig jaar. Vijf miljoen euro omzet in de eerste zes maanden van 2014 is niet waar investeerders hadden op gerekend. 'Het is duidelijk dat er zorgen zijn. Er is een negatieve perceptie bij chirurgen over de neveneffecten en er zijn twijfels over het potentiële aantal patiënten dat van Jetrea zou kunnen gebruik maken', aldus Petercam. 'The Bad.'

Beleggers lijken bovendien niet onder de indruk van de plannen en de prognoses van het management (100 miljoen euro omzet tegen 2019 en zelfbedruipend in 2017) en evenmin van het aantrekken van Paul Howes, ex-topman van Bausch & Lomb in de VS.

Of het bedrijf zijn middellangetermijntargets zal halen, is onderwerp van discussie.

'Vrij realistisch', volgens het management.

'Haalbaar onder voorwaarden', volgens Jan De Kerpel, biotechspecialist van KBC Securities.

'Twijfelachtig', volgens Petercam.

Maar wat investeerders misschien wel het meest ontgoochelt, is dat het management niet meteen aangeeft dat er op korte termijn een commerciële samenwerking met een groot farmabedrijf zal komen om de verkopen in de VS aan te zwengelen.

Dat is nochtans wat investeerders mogelijk opnieuw over de streep zou kunnen trekken. Velen keerden het bedrijf namelijk de rug toe, toen in juni duidelijk werd dat gesprekken met overnamekandidaten op niets uitdraaiden en Thrombogenics de scheve situatie in de VS alleen zou rechtzetten. 'En dat kan een lang en moeilijk proces worden. The Ugly', aldus Petercam.

Sinds de initiële euforie over de lancering van Jetrea in de VS is al een miljard euro beurswaarde in rook opgegaan (zie grafiek). De beurswaarde zakt verder weg tot onder 300 miljoen euro. Dat betekent dat de cashpositie (148 miljoen euro) nu goed is voor de helft van de marktkapitalisatie. 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud