TiGenix in bloedvorm na 'cruciale' beslissing

Een testlabo van Tigenix. ©RV DOC

Het aandeel Tigenix is de ster van de Brusselse beursvloer. De farmagroep krijgt de toelating om in zijn nieuwe fabriek in Nederland ChondroCelect, het eerste Tigenix-medicijn te produceren. Een uiterst belangrijke beslissing, want zonder goedkeuring, geen grootschalige productie en verkoop.

Het aandeel zit al vier dagen stevig in de lift. In die periode steeg het al met 56 procent. De hausse begon na de aanstelling van Jean Stephenne,  ex-topman van GSK Biologicals en dus een grote naam in de farmasector, als voorzitter. De opgang versnelt vandaag na 'cruciaal' nieuws voor Tigenix.

TiGenix mag zijn voornaamste product ChondroCelect (een celtherapiebehandeling om kraakbeen in de knie te herstellen), nu ook in Sittard Geleen in Nederland produceren. Dat heeft het Europese geneesmiddelenagentschap beslist. Elke nieuwe productiesite in de farmasector moet zo'n goedkeuring krijgen om vooraleer de productie mag starten. In de eerste jaarhelft haalde TiGenix al een omzet van 1,5 miljoen euro uit de verkoop van ChondroCelect. Momenteel produceert Tigenix nog in Leuven maar de productiecapaciteit is er beperkt.

 'Er kan niet genoeg gewezen worden op de complexiteit van de productie. Onze productiesite is uniek in Europa omdat ze 100 procent gericht is op de productie van innovatieve celtherapieproducten. De fabriek biedt ons cruciale productiemogelijkheden om de verwachte toename van de vraag naar ChondroCelect voor kraakbeenherstel te ondersteunen en heeft voldoende capaciteit voor de productie van andere geavanceerde stamceltherapieproducten', liet Eduardo Bravo, de CEO van TiGenix optekenen in een persbericht.

Jan De Kerpel, analist van KBC Securities en biotechexpert, bestempelde de goedkeuring in zijn ochtendrapport als 'cruciaal' voor Tigenix. Het is overigens de eerste keer dat het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) het productieproces van een celtherapiebehandeling goedkeurt. Tigenix is in Europa de pionier op vlak van celtherapie. Chondrocelect was in 2010 het eerste celtherapieproduct ooit dat groen licht kreeg om op de Europese markt te worden.

ChondroCelect is voorlopig het enige product van TiGenix. Het Leuvense biotechbedrijf voert nog onderzoek naar andere middelen voor de behandeling van auto-immuunaandoeiningen en ontstekingsziekten.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud