TiGenix op schema met Crohn-middel

Eduardo Bravo, de CEO van TiGenix ©wim kempenaers (wkb)

In het derde kwartaal heeft TiGenix volop ingezet op de verdere ontwikkeling van Cx601, een middel voor de behandeling van complexe perianale fistels bij mensen die lijden aan de ziekte van Crohn. De liquiditeitspositie van 17,7 miljoen euro eind september zou moeten volstaan tot de onderzoeksresultaten van dit middel bekend zijn.

Dat meldt het biofarmabedrijf in een trading update. Behalve over de liquiditeitspositie bevat die geen financiële bijzonderheden. Tijdens het derde kwartaal verbruikte TiGenix gemiddeld 1,3 miljoen euro per maand. Eind september was er nog 17,7 miljoen euro in kas. In dat bedrag is de laatste schijf van 2,5 miljoen euro van de Kreos-lening begrepen. Tegen een gemiddelde maandelijkse cash burn van 1,3 miljoen euro zou TiGenix het zeker moeten kunnen redden tot de klinische resultaten van de Europese Fase III-studie van Cx601 beschikbaar zijn. Dat wordt verwacht in het derde kwartaal van 2015.

Tijdens het voorbije derde kwartaal heeft TiGenix zich vooral beziggehouden met het rekruteren van patiënten voor die Europese klinische studie. Geen eenvoudige zaak als men weet dat de ziekte van Crohn - een chronische darmziekte die onder meer gepaard gaat met dunne ontlasting en de vorming van fistels in de buurt van de anus - een minder frequent voorkomende aandoening is. Het middel dat TiGenix wil testen, Cx 601, is een stamcelproduct dat lokaal geïnjecteerd wordt om met name de complexe perianale fistels te behandelen.

Als het middel groen licht krijgt in Europa, wil TiGenix het ook gaan uittesten op jongeren. De ziekte van Crohn manifesteert zich doorgaans immers tussen 15 en 30 jaar. TiGenix heeft alvast een gunstig advies gekregen voor zo'n pediatrisch onderzoek (PIP, Paediatric Investigation Plan) van het Comité Pediatrie van het EMA (European Medicines Agency). Dergelijk onderzoek zal echter niet voor 2020 van start gaan.

TiGenix bereidt voorts een gelijkaardig Fase III-onderzoek voor Cx601 in de Verenigde Staten voor. Hiervoor werd een 'advisory board' van zes toonaangevende klinische experts in de gastro-enterologie en ontstekingsziekten van de darmen samengesteld. 

Voor een ander veelbelovend middel uit zijn pijplijn, Cx611, werd in Nederland het opzet van een Fase I-studie goedgekeurd. De rekrutering van gezonde mannelijke vrijwilligers start in het eerste kwartaal van 2015. Cx611 is bedoeld voor de behandeling van patiënten met vroege reumatoïde artritis of ernstige sepsis. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud