Tigenix-overnemer wikt miljardenbod op Shire

©Bloomberg

Het Japanse farmabedrijf Takeda overweegt een bod uit te brengen op Shire. De beurswaarde van het Ierse bedrijf schiet omhoog richting 40 miljard euro.

De 520 miljoen euro die Takeda betaalt voor het Belgische biotechbedrijf Tigenix, lijkt niet meer dan een voetnoot te zullen worden in de geschiedenis van het 235-jarige bedrijf.

De Japanners broeden momenteel op een veel grotere deal en lieten weten interesse te hebben in het Ierse farmabedrijf Shire , wiens beurswaarde de hoogte inschiet richting (omgerekend) 40 miljard euro.  Van een officiële toenadering tot de raad van bestuur van Shire is evenwel nog geen sprake. 

Shire is in ons land onder andere gekend als overnemer van Movetis. Shire betaalde in de zomer van 2010 de riante prijs van 428 miljoen euro voor Movetis, dat een medicijn tegen chronische constipatie had ontwikkeld. Het medicijn flopte evenwel en de activiteiten van Movetis in ons land werden opgedoekt. 

Shire is intussen uitgegroeid tot een grote speler in de wereld van weesgeneesmiddelen. Dat zijn medicijnen voor zeldzame ziektes waarvan de prijs vaak oploopt tot tienduizenden, zoniet honderdduizenden euro per patiënt.

De Ieren waren de voorbije jaren zelf op overnamepad maar sinds de megadeal - de overname van Baxalta voor 30 miljard euro - ging het bergaf met het bedrijf. Sinds 2015 verloor het aandeel bijna de helft van zijn waarde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content