TiGenix verkoopt licentie ChondroCelect

Eduardo Bravo, de CEO van TiGenix, sluit een cruciale deal met Sobi voor de commercialisering van ChondroCelect. ©wim kempenaers (wkb)

TiGenix gaat de marketing en de distributie van zijn middel om kraakbeen te herstellen, ChondroCelect, volledig uitbesteden aan het Zweedse farmabedrijf Sobi. Dat moet het Belgische biofarmabedrijf toelaten te focussen op de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen.

Het celgebaseerde product ChondroCelect wordt in de eerste plaats gebruikt om kraakbeenletsels in de knie te verhelpen. Het middel kreeg in oktober 2009 een handelsvergunning en wordt momenteel terugbetaald in drie landen: België, Nederland en Spanje.

Daarnaast is het ook op de markt in het Verenigd Koninkrijk, Finland en het Midden-Oosten. Vorig jaar was de verkoop van ChondroCelect goed van 4,3 miljoen euro, wat op vergelijkbare basis een groei betekende van 25 procent tegenover 2012.

TiGenix draagt de commercialisering van zijn enige product dat op de markt is, vanaf juni volledig over aan een partner. Daarvoor is gekozen voor Swedish Orphan Biovitrum (Sobi), een farmaceutische bedrijf dat internationaal actief is en gespecialiseerd is in zeldzame ziekten. Sobi gaat zowel instaan voor de verkoop van ChondroCelect op de bestaande markten als op nieuwe markten, en dit zowel binnen als buiten Europa.

De overeenkomst tussen TiGenix en Sobi wordt op 1 juni van kracht en heeft een looptijd van 10 jaar. Ze bepaalt dat TiGenix in het eerste jaar 22 procent van de nettoverkoop krijgt en in het daaropvolgende jaar 20 procent. Er zijn geen vooruitbetalingen of 'milestone'-betalingen voorzien.

In een persbericht zegt TiGenix-topman Eduardo Bravo dat ChondroCelect nu bij een veel groter aantal patiënten kan worden gebracht, in veel meer landen. Vermits TiGenix zich niet meer zal moeten bezighouden met de commercialisering, zal het zich beter kunnen toeleggen op 'de ontwikkeling van zijn platform en pijplijn voor allogene behandelingen die gebruikmaken van vetafgeleide stamcellen (eASC’s) ten behoeve van patiënten die lijden aan diverse  inflammatoire en immunologische aandoeningen'.

TiGenix behoudt aanvankelijk de verantwoordelijkheid voor de productie, de logistiek en de regelgeving, maar Sobi draagt wel de kosten van deze activiteiten. De mensen die zich bij TiGenix bezighouden met de marketing en distributie van ChondroCelect, zullen vermoedelijk overstappen naar Sobi.

Marge

Analist Jan De Kerpel van KBC Securities is erg verwonderd over deze licentiedeal. TiGenix had immers meermaals verklaard dat ChondroCelect in de loop van 2014 een positieve cashflow zou genereren. Hij ziet de deal dan ook als een verdere versteviging van de Spaanse greep op het bedrijf. Anderzijds vindt hij de voorwaarden van de licentieovereenkomst maar magertjes: de marge van 20 procent is lager dan bij vergelijkbare farmadeals en er is geen voorafbetaling en evenmin mijlpaalbetalingen.

Bravo betwijst dat en heeft het aan de telefoon net over een zeer mooie deal. 'Sobi beschikt over een veel betere distributie-infrastructuur en kan nieuwe markten aanboren. En 20 procent is een heel mooie marge, meer dan we ooit gerealiseerd hebben met ChondroCelect. Bovendien moeten we er nu geen geld meer in stoppen.' Hij sluit niet uit dat de verkoop van ChondroCelect over enkele jaren 10 miljoen euro bereikt. TiGenix zou daarvan dan 2 miljoen netto krijgen.

Spaans

De activiteit van TiGenix komt voortaan grotendeels overeen met het vroegere Cellerix, het Spaanse bedrijf dat drie jaar geleden werd overgenomen maar feitelijk aan de macht kwam. Eduardo Bravo, de toenmalige CEO van Cellerix, werd toen trouwens topman van TiGenix. Met de instap van Grifols in het kapitaal vorig jaar, kleurde TiGenix nog Spaanser.

Vandaar de vraag aan Bravo hoe Belgisch TiGenix nog is? 'Wij blijven een Belgisch bedrijf en willen dat zo houden. We hebben trouwens heel wat Belgen in het bestuur', klinkt het wat wrevelig. Maar eigenlijk doet dat er niet toe, geeft hij te kennen: 'De biotechmarkt is een wereldmarkt. Als Cellerix waren we al een internationaal bedrijf.'

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud