Tigenix zit zeker nog een jaar safe

Eduardo Bravo, CEO van Tigenix, is tevreden over de vooruitgang die in de eerste jaarhelft is geboekt. ©wim kempenaers (wkb)

Tigenix beschikt over voldoende middelen om het zeker tot september 2015 te redden. De ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen vordert. Het halfjaarverlies was 4 procent groter dan in het eerste halfjaar van 2013.

Dat meldt Tigenix in een persbericht. Daarin benadrukt topman Eduardo Bravo dat het biofarmabedrijf de voorbije maanden zijn activiteiten heeft 'getransformeerd' zodat het zich volledig kan concentreren op 'het realiseren van de waarde in haar ontwikkelingspijplijn'. Twee producten maken daarbij het meest kans om volwaardige, erkende geneesmiddelen te worden: Cx601 en Cx611.

Cx601 wordt ontwikkeld als middel voor de behandeling van complexe peri-anale fistels bij patiënten met de ziekte van Crohn. Het rekruteren van patiënten voor de Europese Fase 3-studie is voor 95 procent voltooid, meldt Tigenix. De definitieve resultaten van het onderzoek worden in het derde kwartaal van 2015 verwacht. Als alles naar wens verloopt, zou Tigenix dan in de eerste helft van 2016 een aanvraag kunnen indienen om het middel in Europa op de markt te brengen. Tigenix is daarnaast volop bezig met de voorbereiding om Cx601 ook verder te ontwikkelen voor de Amerikaanse markt.

Cx611, een intraveneus toegediend stamcelproduct, zal dan weer verder onderzocht worden in' twee domeinen waarin een grote, niet-ingevulde medische behoefte bestaat' en 'een significant commercieel potentieel', met name reumatoïde artritis en ernstige sepsis (bloedvergiftiging).

Stopzetting

Een belangrijke gebeurtenis in de eerste jaarhelft was de stopzetting van de ChondroCelect-activiteit. De Nederlandse productiefaciliteit werd verkocht aan PharmaCell en de marketing- en distributierechten werden in licentie gegeven. Samen bracht dit 3,5 miljoen euro op. De deal zou de jaarlijkse bedrijfskosten voor de productie, verkoop en marketing met minstens 5 miljoen euro moeten drukken. De verkoop van het kraakbeenmiddel kwam in de eerste jaarhelft uit op 2,6 miljoen euro, wat 16 procent meer is dan een jaar eerder.

Het verlies uit voortgezette activiteiten (7,3 miljoen euro) was een fractie kleiner dan een jaar eerder. ChondroCelect wordt voortaan geboekt als 'beëindigde bedrijfsactiviteiten'. Wordt hier ook rekening mee gehouden, dan bedroeg het halfjaarverlies 9,2 miljoen euro, wat 4 procent meer is dan eind juni 2013 (8,8 miljoen euro).

Eind juni had Tigenix 19,2 miljoen euro in kas tegen 15,9 miljoen euro bij het begin van het jaar. Samen met een lening van Kreos Capital van 2,5 miljoen euro zou dit moeten volstaan om de activiteit minstens tot september 2015 te financieren.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud