Advertentie

Tigenix zoekt 25 miljoen euro via obligatie

Eduardo Bravo, CEO Tigenix ©wim kempenaers (wkb)

Een biotechbedrijf dat een obligatie uitgeeft. Veel zijn er niet, maar Tigenix is er één van. Het wil via een converteerbare obligatie 25 miljoen euro ophalen.

De obligatie heeft een looptijd tot 2018 en tigenix betaalt er een fikse rente van 8 à 9 procent op. Daartegenover staat wel dat de prijs waartegen de investeerders hun inleg kunnen omzetten in aandelen eerder hoog is. Zelfs in die mate dat de verwatering beperkt blijft tot maximum 14 procent. De grootste aandeelhouder, namelijk het Spaanse familiebedrijf Grifols, zal alvast intekenen op de obligatie.

Indien alle investeerders hun obligatie pas op vervaldag omzetten, betekent dat dat Tigenix meer dan 6 miljoen euro - een kwart van de 25 miljoen euro - zal moeten aanwenden voor intrestaflossingen. 'Dat is nu eenmaal de kost van risicovol biotechgeld.' Tigenix heeft namelijk (nog) geen recurrente inkomsten, en de toekomst van het bedrijf hangt grotendeels af van één onderzoeksproject (Cx601) waarvan in het derde kwartaal bij de publicatie van de laatste testresultaten zal blijken of het geslaagd is of niet.

Tigenix polste bij potentiële investeerders ook naar de interesse voor een normale kapitaalinjectie, via de uitgifte van nieuwe aandelen. Maar daar stonden die niet voor te springen. Ze hebben de neiging om te wachten op de resultaten van Cx601. Maar een converteerbare obligatie moet wel lukken, denkt het bedrijf. Vermoedelijk zal Tigenix morgen/vrijdag al kunnen zeggen of de operatie geslaagd is of niet.

Van de 25 miljoen euro die Tigenix ophaalt, moet het een kwart opzij zetten voor intrestafalossingen.

Tigenix toonde in 2013 al dat het niet altijd de geijkte kanalen volgt om zich te financieren. Het sloot toen voor 10 miljoen euro een kredietlijn af bij Kreos, een Brits investeringsfonds dat zich toelegt in kredietverlening voor risicovolle bedrijven. Op die kredietlijn betaalt Tigenix zelfs 12,5 procent jaarlijkse rente.

Zekere voor het onzekere

Met de obligatie-uitgifte kiest Tigenix het zekere voor het onzekere. De huidige cash op de bankrekening zal tegen september min of meer op zijn. Indien het onderzoek Cx601 faalt, zou het aartsmoeilijk worden om extra kapitaal te verzamelen. Met de 25 miljoen euro op zak, zal Tigenix nog tot midden 2016 kunnen verderwerken of Cx601 nu goed of slecht uitdraait. 

Maar volgens Jean Stephenne, voorzitter van Tigenix, is er nog een beweegreden. Tigenix is namelijk van plan een partner te zoeken om het verdere onderzoek dat nodig is voor de Amerikaanse markt mee te financieren. 'We willen niet in een positie staan dat we die onderhandelingen voeren met een lege bankrekening.' Voor de Europese markt is Tigenix er nog niet uit of het de verkoop alleen of met een partner zal doen.

Behalve aan Cx601, werkt Tigenix ook nog aan een celtherapiebehandeling voor reuma en bloedvergiftiging.

Tigenix heeft een beurswaarde van 120 miljoen euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud