Tweede patiënt ooit genezen van hiv

©EPA

Na twaalf jaar proberen zijn onderzoekers erin geslaagd de therapie die bij een eerste patiënt aansloeg te herhalen.

Voor de tweede keer sinds de ziekte uitbrak, is een hiv-patiënt na een stamceltransplantatie in langdurige remissie (een langdurige inactiviteit van een ziekte). Daarmee wordt hij mogelijk de tweede ter wereld die van de ziekte geneest. Toch waarschuwen de onderzoekers in een Britse studie, die dinsdag in het wetenschappelijke vakblad Nature werd gepubliceerd, dat het nog te vroeg is om te juichen.

Tot hiertoe was slechts één gedocumenteerd geval bekend van een patiënt die van hiv genas.

Tot hiertoe was slechts één gedocumenteerd geval bekend van een patiënt die van hiv genas. Het gaat om de Amerikaan Timothy Ray Brown, die twaalf jaar geleden een stamceltransplantatie onderging en bekend staat als de Berlijnse patiënt. Tal van sindsdien ondernomen pogingen om de procedure te reproduceren, bleven zonder succes, tot nu dus.

Londense patiënt

De huidige patiënt, naar wie wordt verwezen als de Londense patiënt, is inmiddels 18 maanden in remissie. Volgens de onderzoekers is hun procedure heel wat minder agressief dan die waaraan de Berlijnse patiënt werd onderworpen. Timothy Ray Brown werd op een gegeven moment in een kunstmatige coma geplaatst en liet ei zo na het leven.

Bij de Londense patiënt werd in 2012 de relatief zeldzame aandoening hodgkinlymfoom in een vergevorderd stadium vastgesteld. Hij onderging een transplantatie van hematopoëtische stamcellen, afkomstig van een donor die over de CCR5-mutatie beschikt, en vertoonde slechts een milde reactie.

Zware neveneffecten

De transplantatie vernietigde de kanker zonder schadelijke neveneffecten. Na zestien maanden werd de antiretrovirale behandeling van de patiënt stopgezet. Het lijkt er intussen op dat de getransplanteerde hiv-resistente immuuncellen de kwetsbare cellen volledig hebben vervangen, aangezien het virus niet meer in het lichaam van de patiënt lijkt te zitten.

De auteurs van de studie wijzen er wel op dat de techniek mogelijk niet bij alle met hiv-besmette mensen werkt. Bovendien is het eerder onwaarschijnlijk dat een stamcelbehandeling, die vaak zware en langdurige neveneffecten heeft, een realistische optie is voor de behandeling van hiv in de nabije toekomst, zeker omdat er nu krachtige medicatie bestaat om het virus onder controle te houden.

Niettemin gelden de bevindingen van de onderzoekers als een mijlpaal in de strijd tegen de wereldwijde aidsepidemie. Ze bevestigen onder andere dat de Berlijnse patiënt niet gewoon een anomalie was, luidt het. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud