Twijfel protontherapie doet aandeel IBA kelderen

Het enige actieve protontherapiecentrum van België staat in het UZ Leuven. ©IBA

Nu de adviesraad van de Belgische overheid het niet bewezen acht dat protontherapie beter werkt dan traditionele radiobestraling verliest de Belgische wereldmarktleider IBA een dikke 10 procent.

De Waalse fabrikant van bestralingskamers voor protontherapie IBA krijgt een nieuwe klap. Dat het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) 'geen bewijs' vond dat protontherapie werkt, is slecht nieuws voor de terugbetaling van de dure behandeling in eigen land.

Een protontherapiecentrum in Leuven is al operationeel, een ander centrum komt er in Charleroi, beide met subsidies van de overheid. IBA verdient ook achteraf aan de miljoeneninstallaties met het onderhoud ervan.

56
Koers
Midden 2017 piekte de beurskoers van IBA op 56 euro.

Het thuisland is voor IBA een piepkleine markt. Maar de aandeelhouders van het bedrijf kregen in een niet zo ver verleden al verschillende winstwaarschuwingen te slikken. De beurskoers piekte midden 2017 boven 56 euro, en zakt vandaag onder 10 euro: een daling van 83 procent in minder dan twee jaar. Dat is het laagste peil sinds mei 2014.

Analisten

De koersval van IBA is ondertussen gehalveerd van bijna 20 procent tot minder dan 10 procent. Beursanalisten reageren eensluidend: goed nieuws is dit niet, en een negatieve koersreactie verbaast dan ook niemand. 'De voordelen van protontherapie zijn in theorie bewezen, maar er zijn nog maar een beperkt aantal klinische testen geweest die de vergelijking met traditionele radiotherapie maakten', weet Stéphanie Put van Degroof Petercam. 'De lopende tests zullen er jaren over doen om tot een conclusie te komen. Dat is de tijd die nodig is om het bewijsmateriaal te vergaren dat verzekeraars eisen.'

Het koersdoel van de analiste zakt van 22 naar 13 euro, het advies blijft staan op 'houden'. De koers van IBA zakte vandaag onder 10 euro. 'Waarschijnlijk passen we onze verwachtingen nog aan.'

De biotechanalisten van KBC Securities reageren meer afwachtend. 'De Belgische politieke agenda doorkruist mogelijk de objectiviteit van het advies', zeggen Lenny Van Steenhuyse en Sandra Cauwenberghs. 'We bekijken de studie om de redenering in te schatten.' Voorlopig verandert er niets aan het koersdoel van 23,5 euro of het 'bijkopen'-advies.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud