Advertentie

UCB beleeft grootste crash sinds 1987

Jean-Christophe Tellier, de topman van UCB. ©Dieter Telemans

Het aandeel UCB verloor maandag net geen 18 procent, de stevigste koersval sinds Black Monday, de grote beurscrash van eind 1987.

Beleggers straffen het aandeel  van het biofarmabedrijf af na een misgelopen onderzoek rond osteoporosemiddel Evenity. 2,7 miljard euro beurswaarde ging maandag in rook op, de slechtste beursdag voor het bedrijf sinds 19 oktober 1987. Het aandeel noteert daarmee weer op het peil van begin dit jaar. 

De geneesmiddelenpijplijn van UCB. ©Mediafin

Evenity, het middel van UCB en Amgen om osteoporose te behandelen bij vrouwen na de menopauze, is efficiënt maar kan problemen veroorzaken voor het hart en de bloedvaten. Dat blijkt uit een Fase 3-onderzoek, de laatste horde voor de geneesmiddelenautoriteiten zich over de goedkeuring van het dossier kunnen buigen. 

Vanwege het veiligheidsprobleem verwacht Amgen dat de Amerikaanse gezondheidsautoriteit FDA dit jaar nog geen groen licht zal geven om romosozumab op de markt te brengen. De aanvragen bij de Japanse en Canadese gezondheidsdiensten worden bijgestuurd, de voorbereiding om het middel in Europa te lanceren gaat wel door als gepland.  

UCB wijst erop dat de studieresultaten geen impact hebben op de vooruitzichten voor 2017. Maar dat kon niet voorkomen dat beleggers massaal op de verkoopknop duwen. 

Het middel, totnogtoe vooral bekend onder de wetenschappelijke naam romosozumab, was één van de groeimotoren voor de toekomst van UCB. Het bedrijf heeft vandaag vier stergeneesmiddelen die tot 2020 door patenten beschermd zijn. Als die aflopen, zullen ook de inkomsten afkalven. Om die terugval op te vangen was de komst van Evenity belangrijk. 

Iets wat UCB ook in zijn jaarverslag over 2016 uitgebreid benadrukte: 

Het groeiplan van UCB, zoals zelf samengevat door het bedrijf in zijn jaarverslag.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud