Advertentie

UCB bindt strijd aan tegen generische concurrenten

UCB dwingt zijn patent op Vimpat, een middel tegen epilepsie, juridisch af met een reeks procedures in het Amerikaanse Delaware. ©RV DOC

Het biofarmabedrijf UCB doet er alles aan om het patent op Vimpat, zijn stermedicijn tegen epilepsie, te beschermen tegen generische varianten. In de VS heeft UCB een 15-tal bedrijven gedagvaard die generische middelen tegen epilepsie produceren, onder wie Novartis-dochter Sandoz.

UCB speelt met een 15-tal juridische procedures in het Amerikaanse Delaware op veilig. Het patent voor stermedicijn Vimpat, een middel tegen epilepsie, vervalt pas in 2022. Tot dan kunnen producenten van generische middelen in principe geen gelijkaardige middelen op de markt brengen. Doen ze dat toch, dan hangen hen zware schadeclaims boven het hoofd.

Toch maakt een rist producenten van generische middelen zich nu al op om een deel van de markt - wereldwijd zijn er 65 miljoen epilepsiepatiënten - te veroveren. Onder die bedrijven Sandoz, een dochter van de Zwitserse farmareus Novartis, Teva, de grootste producent van generische middelen ter wereld, en Actavis. Dat laatste bedrijf meldde uitgerekend vandaag dat het van de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA de toelating heeft gekregen om een generisch middel tegen epilepsie op de markt te brengen.

Voor UCB staat er veel op het spel. Vimpat is naast Cimzia (een middel tegen reuma en de ziekte van Crohn) en Neupro (een medicijn tegen de ziekte van Parkinson) één van de drie blockbusters van UCB.

In maart verkocht UCB Vimpat al in 36 landen wereldwijd, maar vooral in de VS en in Europa.  Het medicijn leverde UCB vorig jaar 334 miljoen euro aan inkomsten op en is het op twee na best verkopende product van het biofarmabedrijf. In het eerste kwartaal van dit jaar steeg de verkoop van Vimpat nog met 15 procent tot 88 miljoen euro tegenover dezelfde periode een jaar eerder.

UCB geeft geen commentaar op de lopende procedures. Zo kon UCB-woordvoerder Laurent Schols niet zeggen of er gelijkaardige procedures over pateninbreuken lopende zijn in Europa.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud