UCB dicht bij Europese lancering van potentiële kaskraker

UCB-CEO Jean-Christophe Tellier. ©Kristof Vadino

Het farmabedrijf UCB mag zich stilaan opmaken voor de commerciële lancering van een nieuw psoriasismedicijn in Europa. Analisten voorspellen een miljardenomzet, al is het wel nog wachten op groen licht in de VS.

Het CHMP, het adviesorgaan van de Europese geneesmiddelendienst EMA, geeft een positief advies voor het kandidaat-geneesmiddel bimekizumab van UCB voor de behandeling van matige tot ernstige psoriasis.

Als de Europese Commissie het advies volgt, kan de goedkeuring van Bimzelx - de commerciële naam van ‘bime’ - over een tweetal maanden volgen.

‘Deze positieve CHMP-opinie is een belangrijke regelgevende mijlpaal voor de goedkeuring van bimekizumab in Europa’, klinkt het in een persbericht.

Als ‘bime’ effectief op de markt komt in Europa, is het het eerste psoriasismiddel dat inwerkt op IL-17A en IL-17F, twee belangrijke cytokines die ontstekingsprocessen aansturen. 

Met Bimzelx springt UCB mee in de strijd om marktaandeel op de psoriasismarkt. Het moet het daar onder meer opnemen tegen AbbVie en Novartis die nieuwe middelen hebben gelanceerd.

Mooie toekomst

Beurshuizen voorspellen een mooie toekomst voor bime en houden een piekomzet van 2,5 miljard euro voor mogelijk, gespreid over verschillende ziektedomeinen.

Kepler Cheuvreux voorspelt een piekomzet van 1 miljard euro wereldwijd voor psoriasis, en de rest voor andere ontstekingsziektes, namelijk psoriasisartritis en spondylitis ankylopoetica (een gewrichtsontsteking in de wervelkolom).

Bimekizumab is een van de geneesmiddelen waarop UCB rekent om de motor draaiende te houden als de patentbescherming van de kaskraker Cimzia over enkele jaren wegvalt.

Het beurshuis plakt - alles bij elkaar genomen - een waarde van 6,9 miljard euro (36,9 euro per aandeel) op het geneesmiddel.

Voor UCB is de beslissing van het EMA belangrijk. Maar nog belangrijker is wat het oordeel van de Amerikaanse FDA later dit jaar zal zijn. In de VS liggen de medicijnprijzen een pak hoger dan elders. Daar boeken de farmabedrijven het gros van hun winst.

Motor laten draaien

Bimekizumab is een van de geneesmiddelen waarop UCB rekent om de motor draaiende te houden later dit decennium. De patentbescherming van kaskraker Cimzia valt over enkele jaren weg waardoor goedkope geneesmiddelen de markt zullen overspoelen en de omzet van Cimzia zal wegsmelten.

Bime is niet het enige ijzer in het vuur om dat op te vangen. Het heeft ook nog zilucoplan en het osteoporosemiddel Evenity in eigen rangen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud