UCB in zee met Roche voor alzheimeronderzoek

Het hoofdkantoor van Roche in het Zwitserse Bazel. ©REUTERS

De Belgische biofarmagroep UCB kondigt een wereldwijde licentie-overeenkomst aan met de Zwitserse farmareus Roche rond zijn kandidaat-alzheimerbehandeling.

De Belgische biofarmagroep UCB kondigt woensdagochtend een wereldwijde exclusieve licentieovereenkomst aan met het Zwitserse farmabedrijf Roche. De deal gaat om de wereldwijde ontwikkeling en commercialisering van UCB0107, zijn kandidaat-behandeling voor de ziekte van Alzheimer op basis van antilichamen.

Via de overeenkomst, waardoor Roche en dochter Genentech de exclusieve rechten krijgen op de kandidaat-alzheimerbehandeling, krijgt UCB een initiƫle betaling van 120 miljoen dollar. Maar de vergoeding kan oplopen tot 2 miljard dollar. Dat laatste cijfer is uiteraard alleen van toepassing als het onderzoek de komende jaren zoals gepland verloopt en dus alle mijlpaalbetalingen uitgekeerd worden, steeds een grote 'als' in de farmasector.

Een fase 3-klinische studie van UCB0107 - de laatste studie voor commercialisering - voor de behandeling van de zeldzame hersenziekte PSP is gepland voor het tweede kwartaal van 2021. Het is een van de vele kandidaat-middelen in de goedgevulde geneesmiddelenpijplijn van UCB.

De Belgische biofarmagroep laat weten dat de deal geen impact heeft op de financiƫle vooruitzichten voor dit jaar.

De nog altijd door de stichtersfamilies Hoffmann en Oeri gecontroleerde farmareus Roche staat bekend om zijn expertise in kankerbestrijding, maar focust ook sterk op de ziekte van Alzheimer.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud