UCB schiet omhoog na verwarrende winstprognose

©BELGA

De prognose voor 2014 leek bij een eerste lezing teleurstellend, maar blijkt bij een tweede lezing toch nog best mee te vallen.

De jaarresultaten van UCB vallen perfect binnen de vork die het management begin 2013 opstelde, maar analisten hadden gemiddeld toch iets beter verwacht (zie tabel).

De omzet daalde met 1 procent tot 3,4 miljard euro, maar die lichte daling wijt het bedrijf aan een ongunstige evolutie van de wisselkoersen. De verkoop van de drie nieuwe medicijnen (Cimzia, Vimpat en Neupro), waar momenteel de focus op ligt bij beleggers - steeg met 27 procent tot net geen 1,2 miljard euro. Dat gouden trio heeft nog jaren groei voor de boeg en hoeft zich nog helemaal geen zorgen te maken over de komst van generieke concurrenten. 

Het bedrijf mikt voor de drie medicijnen samen op een piekomzet van minstens 3,1 miljard euro. 'Dat verandert niet, maar met de groei die ik nu zie in de VS, in Europa en de groeimarkten, en met de nieuwe indicaties waarvoor we de medicijnen kunnen gebruiken, voel ik me daar comfortabel bij', aldus CEO ROch Doliveux. Cimzia - voor de behandeling van de ziekte van Crohn en reumatoïde artritis, is momenteel het grootste van de drie met 594 miljoen euro omzet. Het medicijn werd vorig jaar ook in Japan en enkele opkomende markten gelanceerd.

Het epilepsiemiddel Keppra, dat niet langer beschermd is door een patent, zag de omzet met 15 procent dalen tot 712 miljoen euro. Het middel blijft dus het grootste medicijn in de portefeuille van UCB. 'De erosie van de verkopen in Europa en de VS zal geleidelijk aan afzwakken. En tegelijkertijd  zien we een opmerkelijke groei in Japan (+32% in 2013). Of de omzet van Keppra binnen enkele jaren opnieuw zal beginnen stijgen? Dat denk ik niet. Maar de omzetdaling zal wel verkleinen.  Keppra zal een belangrijk product blijven maar voor groei moet UCB naar zijn andere medicijnen kijken.' 

De recurrente bedrijfswinst voor afschrijvingen (rebitda) steeg in 2013 met 1 procent tot 689 miljoen euro, onder andere door een daling van de marketinguitgaven. De nettowinst daalde evenwel met 18 procent tot 200 miljoen euro of 1,93 euro per aandeel. Het bedrijf stelt een brutodividend van 1,04 euro per aandeel voor (+2%).

Verwarrende prognose

UCB is een van de weinige bedrijven die al in februari een becijferde prognose geven voor 2014. Maar die prognoses vallen deze keer wel tegen. Althans bij een eerste lezing. Het bedrijf rekent wel op omzetgroei (tot 3,5-3,6 miljard euro) en een groei van de rebitda (tot 740-770 miljoen euro) en een nettowinst van 1,90-2,05 euro per aandeel. Die winstprognose ligt ver onder de analistenverwachtingen, althans op het eerste zicht. 

In zijn persbericht merkt UCB namelijk summier op dat de prognoses 'rekening houden met IFRS 10'. Op pagina 63 van het jaarverslag staat er een beetje duiding bij die sibillijnse mededeling. Blijkt dat volgens een nieuwe boekhoudnorm UCB voortaan twee onderzoekslaboratoria in de resultaten mee moet consolideren. En zo'n labo's hebben nu eenmaal het kenmerk dat ze operationeel bijna per definitie verlieslatend zijn. Dat alles komt neer op een extra kost van 36 miljoen euro in 2014. 'Als we daarmee rekening houden, ligt de managementprognose in lijn van de analistenconsensus', zegt een analist.

Nog twee andere elementen wegen op de nettowinstprognose: de toename van het aantal aandelen door conversie van de converteerbare obligatie en een hoger dan verwacht belastingtarief. Zonder die drie elementen zou de nettowinsprognose van UCB volgens analist Alistair Campbell van Berenberg Bank uitgekomen zijn op 2,10 euro per aandeel. Anders gezegd: bij een tweede lezing is de nettowinstprognose wel een meevaller.

'Je moet appelen met appelen vergelijken. Als we dezelfde boekhoudregels toepassen op de cijfers in 2013 betekent de guidance voor volgend jaar een double digit winstgroei', aldus Doliveux.

Tweede golf

Hoewel de focus bij investeerders momenteel ligt op het CVN-trio - dat nog jaren groei voor de boeg heeft – werkt UCB al een pijplijn van nieuwe medicijnen die op langere termijn voor groei moeten zorgen. UCB spreekt zelf van een tweede golf van nieuwe medicijnen. Een golf die Doliveux niet meer zal meemaken. Hij geeft begin 2015 na tien jaar dienst de fakkel door als CEO. 

'De pijplijn schiet op', aldus Doliveux. 'Al beseffen we dat misschien niet alle projecten succesvol zullen aflopen.' De komende twaalf maanden worden alvast een interessante periode voor investeerders. In het tweede halfjaar maakt UCB namelijk resultaten bekend van de laatste studiefase voor een nieuw epilepsiemiddel (briveracatem). En in 2105 volgen gegevens over een potentieel middel tegen lupus (epratuzumab).

Over de divisie die generische medicijnen ontwikkelt, een activiteit die UCB in handen kreeg bij de overname van Schwarz Pharma in 2006, geeft UCB nog geen aparte cijfers. 'die divisie heeft een positieve bijdrage en laat ons toe onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen te financieren. Maar het is inderdaad geen kernactiviteit. We krijgen al sinds 2006 de vraag of we het gaan verkopen. Misschien op een bepaald moment, ja. Momenteel beheren we het als een financiële investeerder, als een private-equityspeler.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud