UCB scoort met kandidaat-psoriasismiddel

©RV DOC

De eerste resultaten van de laatste testfase ogen goed. Dat is belangrijk, want bimekizumab moet in het komende decennium de estafettestok van de huidige sterkhouder Cimzia overnemen.

De Belgische biofarmagroep UCB maakte donderdagochtend de eerste testresultaten bekend van de derde en laatste testfase voor de behandeling van psoriasis met zijn kandidaat-geneesmiddel bimekizumab.

En die ogen goed na de eerste 16 weken, vergeleken met de patiënten die de placebo of het bestaande middel ustekinumab, beter bekend onder de commerciële naam Stelara van de Amerikaanse farmareus Johnson & Johnson, toegediend kregen.

De volledige resultaten van de 52 weken durende studie volgen binnenkort, aldus UCB. Nadien volgen nog twee fase 3-studies.

Meerdere fronten

Psoriasis treft bijna 3 procent van de bevolking, of zo'n 125 miljoen mensen wereldwijd. UCB aast erop om zijn kandidaat-middel bimekizumab op verschillende fronten tegelijk in te zetten, bijvoorbeeld ook bij de behandeling van psoriatische artritis en de gewrichtsziekte AS

Het is vooral een van de middelen in de UCB-pijplijn die het komende decennium de estafettestok moeten overnemen van de huidige sterkhouders, in de eerste plaats van het reumamiddel Cimzia.

Spierziektefranchise 

Maar de biofarmagroep zet haar geld ook op andere middelen. Zo bouwt ze tegelijkertijd een franchise uit in de ontwikkeling van behandelingen van myasthenia gravis (MG), een zeldzame spierziekte die wereldwijd bijna 200.000 mensen treft.

Vorige week nam UCB het Amerikaanse biotechbedrijf Ra Pharmaceuticals over voor 2 miljard euro, zijn derde miljardenovername in 15 jaar en meteen de grootste Belgische deal van het jaar. UCB legde zo de hand op het kroonjuweel van Ra Pharma: het belangrijkste kandidaat-medicijn zilucoplan, dat net als het kandidaat MG-middel rozanolixizumab, dat UCB zelf al in portefeuille had, in fase drie van het klinisch onderzoek zit.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud