Advertentie

UCB-spinoff krijgt Waalse steun om alzheimer aan te pakken

Syndesi Therapeutics doet onderzoek naar de ziekte van Alzheimer. ©BELGAIMAGE

De Waalse regio kent Syndesi Therapeutics een uitgestelde lening toe van 3,2 miljoen euro. Het biotechbedrijf, in het leven geroepen door de farmareuzen UCB, Janssen Pharmaceutica en Novo Nordisk, werkt aan een oplossing tegen alzheimer.

De 3,2 miljoen euro die Syndesi Therapeutics ontvangt van Wallonië komt bovenop de 17 miljoen euro startkapitaal van het biotechbedrijf, gevestigd op de campus van Janssen Pharmaceutica in Beerse. Syndesi Therapeutics maakt er gebruik van de JLABS, de labo's voor innovatie start-ups gesteund door Janssen Pharmaceutica en het Amerikaanse moederbedrijf Johnson & Johnson .

Syndesi - Grieks voor connectie - is vorig jaar opgericht door Janssen Pharmaceutica, UCB  en het Deense Novo Nordisk. Het bedrijf werkt verder op molecules die UCB toevallig heeft ontdekt in zijn labo's tijdens een onderzoek naar epilepsie en de impact hiervan op de hersenen. UCB heeft verschillende medicijnen tegen epilepsie, waaronder Keppra, een miljardenmedicijn. Keppra kalmeert de neuronen in de hersenen. Syndesi onderzoekt of het niet net het omgekeerde kan doen: de neuronen stimuleren, wat een invloed zou kunnen hebben op hersenziektes, zoals alzheimer en parkinson.

Het biotechbedrijf zegt het extra kapitaal te zullen gebruiken om een fase1-onderzoek naar de molecule te starten.

Alzheimer

Eerder deze week raakte bekend dat de Amerikaanse biotechreus Biogen en het Japanse Eisai een punt zetten achter hun studies naar de ziekte van Alzheimer, omdat ze onvoldoende efficiënt bleken te zijn. Ook andere farmabedrijven beten al hun tanden stuk op de complexe hersenziekte.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud