UCB stapt in farma-alliantie voor DNA-onderzoek

©BELGA

Verschillende grote farmabedrijven, waaronder UCB, gaan samen de DNA-gegevens van 100.000 patiënten analyseren. Ze hopen zo hun onderzoek naar geneesmiddelen een nieuw elan te kunnen geven.

De farma-industrie slaat de handen in elkaar met Genomics England, een Britse databank met genetische gegevens, om vaart te zetten achter het onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen. Onder meer UCB maakt deel uit van de alliantie, maar ook GlaxoSmithKine, AstraZeneca, Roche en Biogan behoren tot het selecte clubje van de farma-industrie dat toegang krijgt tot de patiëntengegevens.

De farmabedrijven, tien in totaal, zijn van plan in eerste instantie de DNA-gegevens van 100.000 patiënten onder de loep te nemen, meldt Financial Times. Ze zullen daar jaren de tijd voor nodig hebben.

Door het decoderen van het DNA kunnen genetische mutaties worden opgespoord, die informatie geven over hoe en waarom iemand ziek wordt en iemand anders niet. Zo hopen de farmabedrijven meer inzicht te krijgen in de ontwikkeling van sommige ziektes en zullen ze daar vervolgens mee aan de slag gaan voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Ook moet de informatie inzicht geven over waarom iemand goed reageert op een geneesmiddel en iemand anders niet. De DNA-gegevens zullen met andere woorden leiden tot een meer gepersonaliseerde geneeskunde.

Tot nu toe werd het delen van DNA-databanken afgeremd, omdat dat een inbreuk zou zijn op de privacy. Maar in dit project stemden patiënten ermee in dat Genomics hun gegevens zou delen met de farma-industrie. 'Het is niet zo dat de farma-industrie de gegevens zal ontvangen. Ze zal  er alleen inzage in krijgen', verduidelijkt Genomics.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud