'UCB verdient een premie van 100 procent'

Citi start de opvolging van het aandeel UCB met een koersdoel van 75 euro en is daarmee het meest optimistische beurshuis over het farmaconcern. 'Het koersdoel impliceert een premie van 100 procent tegenover sectorgenoten, maar dat is gerechtvaardigd.'

Het aandeel UCB is vandaag de grootste stijger in de Bel20 en in de Europese Stoxx600. UCB wint zowat 3 procent en flirt met de drempel van 60 euro. 

'Ondanks de recente koershausse zijn we ervan overtuigd dat beleggers nog steeds het omzet- en winstpotentieel van UCB onderschatten', klinkt het bij Citi. 'De komende 12 tot 18 maanden komen er voldoende nieuwsmomenten die het vertrouwen in het UCB-verhaal verder kunnen opkrikken.' 

UCB heeft er een indrukwekkende beursrit op zitten, waardoor UCB sinds februari een beurswaarde van meer dan 10 miljard euro heeft. Beleggers zijn beginnen beseffen dat UCB nog vele jaren van groei voor de boeg heeft. Het lanceerde de voorbije jaren drie nieuwe producten, die nog niet meteen voor generische concurrenten moeten vrezen. Het zogeheten CVN-trio (Cimzia, Vimpat en Neupro) wordt verondersteld tegen het einde van dit decennium minstens 3,1 miljard euro piekomzet te halen. Citi rekent evenwel op meer, namelijk 3,6 miljard euro. Dat zal onder andere afhangen of Vimpat (epilepsie) later dit jaar van de FDA groen licht krijgt om als monotherapie gebruikt te worden. 

Maar bij UCB is al de volgende 'transformatiegolf' op komst. 'Er komt een nieuwe golf van medicijnen aan die het lot van UCB na 2020 vorm zal geven', zei CEO Roch Doliveux eerder dit jaar in een interview met De Tijd. Drie potentiële medicijnen - voor de behandeling van lupus, osteoporose en epilepsie - doorlopen momenteel de laatste patiëntenproeven. Voor twee van de drie krijgen beleggers de komende 12 maanden al inzage in de resultaten ervan.

Het is vooral over die nieuwe golf dat analisten van Citi veel optimistischer zijn dan hun collega's bij andere beurshuizen. Citi rekent tegen 2019 bijvoorbeeld al op een omzetbijdrage van 1 miljard euro, wat 50 procent meer is dan de gemiddelde analistenprognose.

Bovendien ziet Citi het nog prille onderzoeksproject UCB5857 - een opvolger van Cimzia - als een mogelijke game changer in de markt voor medicijnen tegen auto-immuunziektes. De bekendmaking van de resultaten van de fase 1-studie  in juli is meteen ook de eerste grote afspraak met beleggers. Ten slotte verwacht Citi ook nog een sterke groei van de divisie die generische geneesmiddelen ontwikkelt en verkoopt. 

'Er komen de komende 12 tot 18 maanden meerdere nieuwsmomenten die het vertrouwen in het UCB-verhaal kunnen optrekken', klinkt het.

De bullish visie van Citi steekt af tegen recente adviesverlagingen van beurshuizen als ING en Petercam. ING haalde UCB vorige week nog van zijn kooplijst. 'De koers houdt rekening met de superieure vooruitzichten', klonk het. Petercam temperde in mei al de euforie over UCB. Analist Roderick Verhelst temperde toen in een rapport de verwachtingen voor de groei van de omzet en de winstmarge. 'De fundamentele waardering van UCB heeft zijn piek bereikt', klonk het.

De waardering die Citi op UCB kleeft is niet min. Het koersdoel van 75 euro komt neer op 25 keer de verwachte winst in 2016. 'Dat is een premie van 100 procent tegenover het gemiddelde in de Europese farmasector', erkent Citi. 'Maar gezien de groei op langere termijn is dat gerechtvaardigd', argumenteert het beurshuis, dat de winst per aandeel de komende vijf jaren met gemiddeld 25 procent ziet stijgen (tegenover het gemiddelde van 11 procent voor sectorgenoten).

Citi keek ook naar het 'worst case scenario' voor UCB - namelijk mochten de ver gevorderde onderzoeksprojecten in de laatste rechte lijn toch nog falen - en kwam daarbij tot de conclusie dat UCB dan nog steeds 41 euro per aandeel waard is.

Beleggers die hopen dat UCB meegesleurd wordt in de consolidatiegolf die de farmasector de voorbije maanden overheerst, kunnen die hoop maar beter opbergen. 'We laten UCB niet los', liet de referentieaandeelhouder (familie Janssen) onlangs weten.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud