Advertentie
Advertentie

'UCB blijft 'on track', ondanks de pandemie'

Jean-Christophe Tellier, de CEO van de biofarmaciegroep UCB. ©saskia vanderstichele

UCB overtrof in het eerste halfjaar de verwachtingen. Maar de farmagroep verhoogt haar prognoses niet, omdat er nog hoge kosten voor onderzoeken en productlanceringen volgen. 'Onze sleutelproducten toonden hun veerkracht.'

UCB, de beursgenoteerde biofarmagroep met hoofdzetel in Anderlecht, overtreft met zijn halfjaarcijfers de verwachtingen van de analisten.

De omzet klokte het voorbije halfjaar af op 2,8 miljard euro, 7 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar en iets hoger dan de verwachte 2,7 miljard.

De bedrijfswinst voor afschrijvingen (aangepaste ebitda) bedroeg 843 miljoen euro, of 30 procent van de omzet, terwijl de analisten uitgingen van 784 miljoen. Ook de nettowinst steeg tot 571 miljoen euro, een stuk hoger dan de verwachte 495 miljoen.

'Onze sleutelproducten toonden hun veerkracht, ondanks de coronapandemie, waardoor we 'on track' blijven met mooie groei,' zegt topman Jean-Christophe Tellier, onder meer verwijzend naar de sterke verkoop van het epilepsiemiddel Keppra (+ 16 procent) en het reumamiddel Cimzia (+ 4 procent). De lopende klinische onderzoeken kenden het voorbije halfjaar geen vertragingen omwille van Covid-19.

Ondanks die sterke start van het jaar houdt UCB vast aan de al eerder aangekondigde financiële vooruitzichten voor het hele jaar 2021. Voor dit jaar wordt een omzet verwacht van 5,45 à 5,65 miljard euro en een bedrijfswinst van 27 à 28 procent van de omzet.

Estafettestokje

Dat UCB zijn jaarprognose niet optrekt, hoeft niet te verrassen. Zoals elke farmagroep moet het nieuwe behandelingen klaarstomen die tijdig het estafettestokje kunnen overnemen van de huidige sterkhouders. Zo vervallen de patenten van 'oudgedienden' als het epilepsiemiddel Vimpat en het reumamiddel Cimzia tussen 2022 en 2024, waardoor nieuwe 'blockbusters' van doen zijn om een forse duik van de inkomsten te vermijden.

Omdat UCB zes fase-3-studies heeft lopen (de laatste en duurste fase van klinische ontwikkeling), liepen de kosten voor onderzoek en ontwikkeling het voorbije halfjaar al op met 9 procent, tot 733 miljoen euro. Daarnaast investeert UCB fors in marketing om nieuwe producten in de markt te zetten.

Bimekizumab moet het doen

Met name bimekizumab wordt klaargestoomd als eerste paradepaardje in de rij. Allicht komt er voor eind augustus groen licht voor Europa als behandeling voor matige tot ernstige psoriasis, en later dit jaar voor de cruciale Amerikaanse markt, waar farmabedrijven dankzij hogere prijzen het gros van hun winst boeken.

Analisten beklemtonen dat bimekizumab in die hypercompetitieve Amerikaanse psoriasismarkt moet opboksen tegen behandelingen van giganten als Novartis en AbbVie. 'Bimekizumab kwam als superieur naar voren uit vergelijkende studies met bestaande behandelingen, waaronder Cosentyx, van Novartis', maakt Tellier zich sterk. 'Bovendien blijft het aantal psoriasispatiënten toenemen.'

Rijkgevulde portefeuille

Tegen eind dit jaar verwacht UCB ook de fase-3-resultaten voor bimekizumab als kandidaat-behandeling voor psoriatische artritis (PsA) en AS (een ontsteking van de wervelkolom). 'Voor eind 2022, zes maand sneller dan gedacht dankzij een snelle rekrutering van deelnemers, verwachten we ook fase-3-resultaten voor de behandeling met bimekizumab van matige tot ernstige hidradenitis suppurativa, een chronische huidaandoening. Op korte termijn zou bimekizumab dus wel eens vier indicaties kunnen behandelen.'

Daarnaast heeft UCB nog ijzers in het vuur. Zo worden in het vierde kwartaal van dit jaar en het eerste kwartaal van 2022 fase-3-resultaten verwacht van rozanolixizumab en zilucoplan, twee complementaire kandidaat-behandelingen voor de zeldzame spierziekte myasthenia gravis. 'Dat alles illustreert de rijkdom van onze portefeuille van vergevorderde kandidaat-behandelingen', besluit Tellier.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud