Advertentie
nieuwsanalyse

UCB: 'We gaan niet uit van een doemscenario'

UCB kampt verrassend met tegenvallende resultaten over romosozumab, een middel tegen osteoporose. ©BELGA

UCB denkt nog niet aan een doemscenario voor romosozumab, zijn geneesmiddel tegen osteoporose. In de laatste studie van het medicijn doken hartproblemen op bij de patiënten. 'We gaan dat verder onderzoeken', klinkt het bij het farmabedrijf dat vandaag forse klappen krijgt op de beurs.

UCB was van plan romosozumab, of Evenity, deze zomer ter goedkeuring voor te leggen aan de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteiten (FDA). Die plannen gaan niet door. Maandagochtend werd bekend dat er bij testen cardiovasculaire problemen opduiken.

'We willen eerst weten waarom hartproblemen te zien waren in de jongste studie', zegt UCB-woordvoerster France Nivelle. 'We zijn daarover nu al aan het praten met de FDA.'

Het persagentschap Bloomberg ziet het zo: in het beste geval levert de kwestie een vertraging van ongeveer negen maanden op voor het osteoporosemedicijn, en in het slechtste geval verdwijnt romosozumab naar de prullenmand. Ook KBC Asset Management houdt er rekening mee dat het medicijn nooit de markt zal halen. Die kans is volgens KBC 'zelfs heel groot'.

Doemscenario

'We gaan niet uit van een doemscenario. We geloven nog steeds in ons geneesmiddel', reageert Nivelle. Het uitstel van mogelijk negen maanden wil ze niet bevestigen. 'Ik kan me niet vastpinnen op een periode. We hebben de resultaten van het onderzoek net ontvangen en hebben nu tijd nodig om ze grondig te bestuderen, zodat we het onevenwicht kunnen verklaren. Hoeveel maanden dat zal vragen, weet ik niet.'

Dat 'onevenwicht' waar Nivelle het over heeft, zijn de hartproblemen die romosozumab veroorzaakt volgens de jongste studie. De vierde en laatste patiëntenstudie van het geneesmiddel. Romosozumab werd er vergeleken met alendronate, een gebruikelijk middel tegen osteoporose.

Romosozumab komt uit Zuid-Afrika

Het osteoporosemiddel van UCB, romosozumab, vindt zijn oorsprong bij een Zuid-Afrikaanse bevolking die geconfronteerd werd met een ziekte waarbij de botten aandikken. Net het tegenovergestelde van botontkalking dus. UCB kon de genetische oorzaak van die overdreven botvorming ontrafelen en zo een medicijn tegen osteoporose ontwikkelen.

Romosozumab blijkt efficiënt en vermindert het risico op botbreuken met de helft tegenover alendronate, maar er is ook een vervelende bijwerking: sommige patiënten kregen hartproblemen. In de groep die getest werd met romosozumab was de incidentie 2,5 procent, terwijl dat maar 1,9 procent was in de groep die alleen alendronate kreeg. Dat verschil wil UCB nu zo snel mogelijk begrijpen.

In de voorbije studies hadden dergelijke problemen niet de kop opgestoken. Vorig jaar werd de FRAME-studie op zo'n 7.000 patiënten met osteoporose afgerond, een studie waarbij romosozumab werd vergeleken met een placebomiddel. Ter vergelijking: in de pas afgelopen ARCH-studie, waarvan de resultaten zopas werden vrijgegeven, werden 4.000 mensen getest.

Piekverkoop

Analisten gingen ervan uit dat romosozumab tot 2,7 miljard euro per jaar kon opbrengen, waarvan al meer dan 1 miljard euro tegen 2020. Wereldwijd lijden zo'n 75 miljoen mensen aan osteoporose, een aandoening waarbij de botten steeds brozer worden, waardoor het risico op breuken veel groter wordt.

75 miljoen
Wereldwijd lijden 75 miljoen mensen aan osteoporose. Vooral oudere mensen, en zeker vrouwen na de menopauze, hebben er last van.

UCB ontwikkelde romosozumab in samenwerking met het Amerikaanse Amgen. Net zoals UCB blijft Amgen erbij dat de resultaten voor romosozumab 'robuust' zijn, maar dat een verdere evaluatie nodig is gezien de hartproblemen.

Tweede ontgoocheling

Romosozumab is de tweede ontgoocheling in korte tijd voor UCB. Minder dan twee jaar geleden moest het Belgische farmabedrijf een middel tegen lupus afschrijven, epratuzumab, omdat het niet doeltreffend genoeg was. Samen met brivaracetam, een middel tegen epilepsie, waren romosozumab en epratuzumab de nieuwe generatie geneesmiddelen die UCB veilig voorbij 2020 moest loodsen. Daar blijft nu enkel brivaracetam van over.

Brivaracetam, met de merknaam Briviact, haalde in de eerste drie maanden van dit jaar een omzet van 14 miljoen euro. Tegen 2026 moet dat 450 miljoen euro zijn.

UCB  verloor deze morgen op een bepaald moment ruim 14 procent op de beurs door de verrassende resultaten over romosozumab.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud