Advertentie

Uitzaaiingen leren hoe kanker evolueert

Het Jules Bordet Instituut in Brussel is wereldwijd gereputeerd voor zijn expertise in borstkanker. ©Dieter Telemans

Belgische onderzoekers ontdekken dat het een must is om uitzaaiingen van borstkanker in verloop van tijd te analyseren, om de kanker beter te kunnen identificeren.

Wetenschappers hebben een beter zicht gekregen op de progressie van borstkanker door te kijken naar de uitzaaiingen, of metastasen. Het gaat om één van de eerste studies op meervoudige metastasen, bekomen tijdens een autopsie van tien patiënten met borstkanker.

De onderzoekers ontdekten dat alle metastasen ontstonden uit één bron, de zogenaamde precursor, en niet zomaar verspreid opdoken vanuit de primaire tumor.

Maar meer nog zien de onderzoekers een verschil tussen uitzaaiingen die vroegtijdig optreden na het opkomen van de tumor, waarbij de patiënte dus snel 'hervalt', en latere uitzaaiingen. De moleculaire verschillen tussen latere metastasen en de oorspronkelijk tumor zijn veel groter dan wanneer de uitzaaiingen er snel komen, zo blijkt.

Betere behandeling

De studie maakt duidelijk dat het nuttig is om metastasen grondig te onderzoeken, wanneer een patiënte na een eerste borstkanker 'hervalt'. Meteen raden de onderzoekers aan om verschillende metastasen te oogsten van de patiënte in de tijd. Een analyse van de uitzaaiingen kan immers helpen om de kankervorm beter te detecteren, te begrijpen en meteen ook van de behandeling beter te bepalen.

Het onderzoek, dat zopas werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications, is een initiatief van het Jules Bordet Instituut in Brussel, wereldwijd gereputeerd voor zijn expertise in borstkanker. De studie gebeurde in samenwerking met de VUB, het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de KU Leuven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud