Advertentie

Vaccin AstraZeneca tot 90 procent effectief, afhankelijk van dosis

©REUTERS

Het covidvaccin van het farmabedrijf AstraZeneca, dat wordt ontwikkeld in samenwerking met de universiteit van Oxford, blijkt gemiddeld voor 70 procent effectief in het voorkomen van een besmetting. Een aangepaste dosering verhoogt die doeltreffendheid tot 90 procent, aldus het bedrijf.

De race naar het vaccin

De zoektocht naar een coronavaccin moet tien keer sneller dan normaal verlopen. Welke van de 205 vaccins die nu in ontwikkeling zijn, zullen het halen? De Tijd volgt de wedloop op de voet in dit interactieve overzicht.

De Brits-Zweedse farmamultinational testte twee verschillende vaccinatiepatronen tijdens de fase 3-testen bij meer dan 23.000 mensen. Eén groep van de testpersonen kreeg eerst een halve dosis van het vaccin, gevolgd door een volledige dosis minstens een maand later. Daar bleek 9 op de 10 beschermd tegen het virus. Bij wie twee volledige dosissen met een maand verschil kreeg, was dat 6 op de 10. Zo komt het bedrijf tot een gemiddelde doeltreffendheid van 70 procent.

'Wie eerst een halve en later een hele dosis kreeg, is tot 90 procent beschermd', zegt Andrew Pollard, de hoofdonderzoeker van de vaccinproeven aan de universiteit van Oxford, waar AstraZeneca mee samenwerkt. 'Dat betekent dat we nog meer mensen kunnen vaccineren met eenzelfde hoeveelheid.'

Virale vector

Het Oxford-vaccin werkt volgens de technologie van de virale vector. Eenvoudig gezegd betekent dat dat een onschadelijk virus - in dit geval: een verkoudheid die chimpansees treft - het lichaam wordt ingestuurd als 'drager' om deeltjes van het coronavirus (het eiwit van de uitsteeksels) het lichaam binnen te smokkelen. Het lichaam bouwt daarop immuniteit op tegen die uitsteeksels waarmee het coronavirus lichaamscellen binnendringt.

Volgens de viroloog Johan Neyts (KU Leuven) zou daar de verklaring voor de verschillende resultaten, die variëren naar gelang het vaccinatieschema, kunnen liggen. 'Wie bij een eerste vaccinatie een volledige dosis krijgt, maakt ook meer antistoffen aan tegen het verkoudheidsvirus. Daardoor zal het lichaam bij een volgende vaccinatie die 'dragertjes' minder snel binnenlaten. Wie maar een halve dosis kreeg, is minder beschermd tegen het dragende virus, maar kan zo wel meer immuniteit voor het coronavirus opbouwen.'

Wie eerst een halve en later een hele dosis kreeg, is tot 90 procent beschermd. Dat betekent dat we nog meer mensen kunnen vaccineren.
Andrew Pollard
Hoofdonderzoeker van de vaccinproeven aan de universiteit van Oxford

Logistiek huzarenstukje

Het bedrijf is volop zijn productiecapaciteit aan het opdrijven, om tegen 2021 tot 3 miljard dosissen per jaar te kunnen maken. Daarvoor is een ererol weggelegd voor ons land. AstraZeneca heeft de productie van zijn vaccin uitbesteed aan het Franse Novesep, die het vaccin zullen maken in hun vestiging in het Waalse Seneffe.

Een groot voordeel van het AstraZeneca-vaccin is dat het bewaard kan worden aan 2 tot 8 graden Celsius, in tegenstelling tot het vaccin van Pfizer, dat samenwerkt met het Duitse BioNTech, dat aan -70 graden moet bewaard en vervoerd worden. Dat belooft een logistiek huzarenstukje te worden.

Zondag maakte minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) zich in 'De Zevende Dag' sterk dat die verdeling soepel zal verlopen. Hij sprak van een ‘weddenschap’ en zei zelfs: 'Als het niet lukt, mag u op mij schieten.'

De beslissing over hoe het vaccin verdeeld wordt en wie eerst aan de beurt is, gebeurt op het nationale niveau. De aankoop van de vaccins verloopt via de Europese Commissie, die in naam van de lidstaten met de farmabedrijven onderhandelt. Via een Europese deal krijgt België 7,7 miljoen AstraZeneca-vaccins. Vandenbroucke verwacht dat de eerste vaccins - een beperkte hoeveelheid - rond Nieuwjaar in België kunnen arriveren.

Incident

In september was er kortstondig paniek omdat AstraZeneca zijn proeven even moest stilleggen nadat een vrijwilliger ziek was geworden. Na drie dagen kreeg het bedrijf alweer groen licht van de Britse geneesmiddelenautoriteit, die oordeelde dat het vaccin veilig genoeg was om de klinische testen te hervatten.

De afgelopen weken kwamen ook Pfizer /BioNTech en Moderna met vaccinresultaten: beide bedrijven klokten af op zowat 95 procent doeltreffendheid. AstraZeneca zegt nu dat het alle procedures voor een goedkeuring onmiddellijk in gang zet. Vorige week was Pfizer de eerste die naar de autoriteiten trok.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud