Advertentie

Vaccinmaker Valneva publiceert veelbelovende resultaten voor coronaprik

©Bloomberg

Uit een Brits onderzoek bij meer dan 4.000 proefpersonen concludeert Valneva dat zijn coronavaccin meer antistoffen opwekt dan dat van AstraZeneca. Het aandeel van het Frans-Oostenrijkse farmabedrijf koerst 36 procent hoger.

Valneva komt maandagochtend naar buiten met veelbelovende resultaten van de fase 3-studie naar de werkzaamheid van zijn coronavaccin. Onderzoek in het Verenigd Koninkrijk bij 4.012 proefpersonen van 18 jaar en ouder toont aan dat het vaccin een betere immuniteitsreactie opwekt dan de prik van de Zweeds-Britse farmareus AstraZeneca. Ook krijgen de proefpersonen minder met bijwerkingen te maken.

Het coronavaccin van Valneva, dat de naam VLA2001 kreeg, is een zogenaamd geïnactiveerd vaccin, waarbij het coronavirus onschadelijk wordt gemaakt en vervolgens toegediend. Omdat het farmabedrijf met inactieve virusdeeltjes werkt, bestaat de verwachting dat het vaccin mensen over de streep kan trekken die wantrouwig staan tegenover de - beloftevolle - mRNA-technologie die Pfizer en Moderna gebruiken voor hun vaccins.

De resultaten betekenen een meevaller voor Valneva, dat vorige maand zijn contract met de Britse overheid kwijtspeelde. Londen verbrak het contract van 190 miljoen dosissen, omdat de fabrikant zijn afspraken omtrent de leveringen niet zou nagekomen zijn. De vaccinmaker ontkende dat en werkt intussen verder aan de beoogde goedkeuring door het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA).

'Het vaccin volgt een meer traditionele aanpak in vergelijking met de vaccins die momenteel reeds worden toegediend in het Verenigd Koninkrijk, Europa en Noord-Amerika', zegt Adam Finn, de hoofdonderzoeker van de studie en professor aan de universiteit van Bristol. 'Deze resultaten doen vermoeden dat dit vaccin een belangrijke rol kan spelen in het overwinnen van de pandemie.'

Beleggers verwelkomen het nieuws met enthousiasme. Het aandeel van Valneva koerste maandagochtend 37 procent hoger op de beurs van Parijs.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud