Advertentie

Vaccinparel Univercells tankt 70 miljoen bij

Univercells produceert bioreactoren om goedkoop en op grote schaal vaccins en medicijnen aan te maken in een kleine productieomgeving. ©Kristof Vadino

De Waalse vaccinspecialist Univercells haalt 70 miljoen euro op. De verse middelen komen onder meer van de miljardair George Soros en van een fonds gelinkt aan Microsoft-oprichter Bill Gates.

Univercells lichtte donderdagochtend de details toe van de kapitaalronde waarvan de grote lijnen de jongste maanden al in De Tijd verschenen. De Waalse vaccinspecialist haalt 70 miljoen euro op. Daarvan komt zo'n 15 miljoen van Adjuvant, een fonds gelinkt aan de Amerikaanse miljardair-filantroop Bill Gates. Superbelegger George Soros legt ook geld op tafel via zijn Economic Development Fund.

Gates en Soros delen een grote bezorgdheid over de desastreuze impact van de coronapandemie. In een zeldzaam interview in het voorjaar noemde de 90-jarige Soros het ‘de grootste crisis van zijn leven’ die ‘het voortbestaan van onze beschaving in gevaar brengt.’ Ze trokken samen al miljarden uit om de crisis en haar gevolgen te bestrijden - zowel via kapitaal voor ngo’s als door investeringen in commerciële bedrijven.

Belgen

Univercells zamelde ook geld in bij andere internationale investeerders, zoals het Amerikaanse Farallon Capital en een fonds van Korea Investment Partners (KIP Bio Global Fund).

En er komt ook steun uit eigen land. De federale en de Waalse investeringsmaatschappijen FPIM en SRIW nemen deel aan de kapitaalronde, net als het nieuwe fonds The ClubDeal Fund en een resem ondernemers, onder wie Christian Dumolin (Trustcapital), Guido Vanherpe (CEO bakkerijgroep La Lorraine) en Marc Speeckaert (Sofina - ex-financieel directeur van Glaverbel en Belgacom).

Univercells produceert bioreactoren om goedkoop en op grote schaal vaccins en medicijnen aan te maken in een kleine productieomgeving. Daardoor kan het evenveel vaccins maken als grote spelers in de sector, maar tegen een veel lagere prijs. Bij het bedrijf lopen projecten voor vaccins tegen polio, de mazelen, rodehond en hondsdolheid. Het werkt ook samen met enkele producenten van een coronavaccin.

Investeringsreus

De nieuwe kapitaalronde komt bovenop de 50 miljoen euro die de divisie Univercells Technologies vorig jaar toegestopt kreeg van de investeringsreus KKR, de pionir van de private equity. Univercells Technologies mikt op de productie en de verkoop van gepatenteerde bioreactoren. De technologie is ook geschikt om materialen te produceren voor gentherapie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud