Vaccintopper BioNTech boekt 1,1 miljard winst

Het echtpaar Ozlem Türeci en Ugur Sahin koppelde 'zijn' BioNTech-kennis aan de productiekracht van Pfizer en kon zo in sneltempo massa's succesvolle coronavaccins op de markt brengen. ©BioNTech

Nadat de farmareus Pfizer als de 'muscles' achter het succesvolle mRNA-vaccin vorige week al stevige winstcijfers kon voorleggen, blijken nu ook de BioNTech-'brains' te delen in de winst.

In vergelijking met het vorige kwaartaal zag het Duitse BioNTech de nettowinst verdrievoudigen tot 1,1 miljard euro. In het eerste kwartaal van 2020 - toen het coronavirus nog maar pas aan het raam was komen piepen - moest BioNTech nog een nettoverlies van 53 miljoen slikken, voornamelijk door hoge onderzoeks- en ontwikkelingskosten.

2,05 miljard
omzet
In de eerste drie maanden van dit jaar boekte BioNTec 2,05 miljard euro omzet, tegenover 27,7 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar.

Ook de omzet kende een exponentiële boost. In de eerste drie maanden van dit jaar ging het om 2,05 miljard euro, tegenover 27,7 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. De sterke stijging is vooral te danken aan de grote hoeveelheden vaccins van Pfizer en BioNTech die wereldwijd besteld worden.

'BioNTech blijft wereldwijd leveringen van ons Covid-19-vaccin uitvoeren, naar meer dan 90 landen', verduidelijkt topman Ugur Sahin. 'Door onze continue innovatie breiden we de toegang uit naar nieuwe populaties en geografische regio's, en bieden we het hoofd aan varianten die opduiken.' Tot 6 mei werden wereldwijd al meer dan 450 miljoen dosissen van het vaccin geleverd.

1,8 miljard dosissen

De vooruitzichten blijven bovendien opperbest. BioNTech kreeg vorige week een stevige tik na de aankondiging dat de VS mee zullen ijveren voor het tijdelijk opheffen van de coronavaccinpatenten. Intussen is echter duidelijk dat de soep zo heet niet gegeten zal worden, onder meer door tegengas van de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Combineer dat met de bevestiging van een monstercontract met de EU voor 1,8 miljard vaccindosissen tot 2023 en de goede cijfers die maandag zijn voorgesteld, en je hebt meteen de verklaring voor het forse herstel maandag. Het aandeel schoot 10,3 procent hoger op de beurs van Frankfurt.

De kers op de taart is de aankondiging dat de Duitsers in Singapore een fabriek én een regionaal hoofdkwartier voor Zuidoost-Azië gaan neerpoten. De nieuwe fabriek moet de levercapaciteit opkrikken en ook dienen als snelle productiecapaciteit in Zuidoost-Azië om 'toekomstige potentiële pandemiedreigingen aan te pakken', zegt BioNTech. Jaarlijks zullen er volgens het bedrijf honderden miljoenen mRNA-vaccins kunnen worden gemaakt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud