Vakbonden Janssen naar de rechter wegens 'te veel kaderleden'

©REUTERS

De vakbonden van Janssen Pharmaceutica zijn naar de rechtbank gestapt. Ze zijn ervan overtuigd dat het farmabedrijf uit Beerse te veel kaderleden telt, wat de onderhandelde cao zou uithollen.

'Daardoor kunnen we veel minder syndicale bijstand geven', zegt Peter Goris van de christelijke vakbond ACV aan de kranten van Mediahuis.

2900 van de 4900 werknemers is intussen kaderlid. 59 procent van het personeel zou ondertussen uit kaderleden bestaan, stellen de vakbonden. In 2004 was dat cijfer nog maar 35 procent. 'Op die ­manier heeft de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) die wij met de directie onderhandelen, steeds minder impact', zegt Goris. 'Want die cao geldt alleen voor bedienden.'

Logisch

Volgens het bedrijf zelf is die evolutie logisch, gelet op de technologische ontwikkeling. 'We zijn een hoogtechno­logisch bedrijf', zegt woord­voerder Tim De Kegel aan de Mediahuis-kranten. 'De mensen die we aanwerven, moeten aan steeds hogere ­weten­schappelijke en technolo­gische eisen voldoen. Dan is het logisch dat we meer kaderleden hebben.'

De Kegel benadrukt dat het bedrijf een objectief puntensysteem hanteert om aan te duiden wie kaderlid wordt en wie niet. Het bedrijf betreurt ook dat de vakbonden er voor kozen om naar de rechtbank te stappen, terwijl er nog ruimte was voor onderling overleg.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect